Standpunten / Klimaat

Europees verbod op PFAS

We verbieden de ziekmakende poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in de Europese Unie. Volt wil dat de regering met andere lidstaten werkt aan principeafspraken voor een verbod op PFAS en voor de aanpak van de gevolgen van de al bestaande ophoping van PFAS in onze gedeelde wateren, zoals Rijn en Maas.

Wat zijn PFAS ook alweer?
PFAS zijn chemische stoffen die veel worden gebruikt in allerlei producten. Ze staan bekend om hun vermogen om hitte, water en olie te weerstaan. Ook zijn PFAS vuilafstotend. Ze worden gebruikt in waterdichte kleding en anti-aanbakpannen. Ze zitten in cosmetica en brandblusschuim. En: ze zitten tegenwoordig in ons. PFAS zijn overal en zijn niet afbreekbaar. Vandaar de aanduiding ‘forever chemicals’. Ze hopen zich op in water, bodem en voedselketen. Dat is problematisch voor onze gezondheid. Studies hebben het verband aangetoond tussen PFAS en problemen met het immuunsysteem, verminderde vruchtbaarheid en verschillende soorten kanker.

Aanpakken van PFAS is moeilijk
Het aanpakken van PFAS in het milieu is een complexe uitdaging. Dit komt door de chemische stabiliteit en persistentie van deze stoffen. Toch zijn er manieren om PFAS te beheersen en de schadelijke effecten op het milieu en de volksgezondheid te minimaliseren. Er zijn waterbehandelingstechnieken die gebruikmaken van actieve kool. Omgekeerde osmose filtert PFAS uit het water. Als het gaat om bodem- en grondsanering kan verhitting een optie zijn. Verontreinigde gebieden kunnen worden ‘ingesloten’ om verdere verspreiding in het milieu te voorkomen. Deze methoden vereisen vaak forse investeringen en een voortdurende inzet. En hoewel ze kunnen helpen bij het verminderen van de niveaus van PFAS, is volledige eliminatie uit het milieu vaak onmogelijk. 

Voorkomen is beter dan genezen
Het is daarom slim om de nadruk te leggen op preventieve maatregelen om toekomstige verontreiniging te voorkomen. Door een verbod op PFAS te steunen, wil Volt bijdragen aan een gezondere leefomgeving. De ophoping van PFAS in gedeelde rivieren als de Rijn en de Maas willen we aanpakken. Dat heeft alleen maar zin als de EU volop inzet op het voorkomen van verdere milieuvervuiling. We moeten de gezondheid van de burgers beschermen door deze schadelijke stoffen in producten en industriële processen uit te bannen.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Ontvang updates omtrent Klimaat en duurzaamheid

Benieuwd naar de ideeën en activiteiten van Volt omtrent dit thema? Laat je e-mailadres achter en we sturen je van tijd tot tijd een update.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering