Standpunten / Klimaat

Europees hogesnelheidsnetwerk

Volt pleit voor de ontwikkeling van een uitgebreid netwerk van hogesnelheidstreinen en nachttreinen door heel Europa, dat toegankelijk en betaalbaar is voor alle reizigers. We leggen nieuwe internationale spoorlijnen aan naar Europese steden, en verbeteren het treinnetwerk binnen Nederland, met als prioriteit de Lelylijn. Financiering komt uit heffingen op autorijden en luchtvaart en uit besparingen op het wegennet. We voeren in de hele EU één betalingssysteem in voor treintickets. Volt wil investeren in opkomende vervoerstechnologieën om klaar te zijn voor de toekomst.

Betere bereikbaarheid en minder uitstoot
Mobiliteit is belangrijk voor ons allemaal. Daarom is het belangrijk dat we nu echt werk maken van een goed netwerk van hogesnelheidstreinen door heel Europa dat de onderlinge bereikbaarheid van steden in Europa vergroot. Volt focust op treinvervoer, zodat er minder een beroep wordt gedaan op meer vervuilende vervoersopties, zoals autorijden en vliegen. Dit draagt bij aan het doel van klimaatneutraliteit in 2040 door vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. 

Investeren en innoveren in spoorlijnen loont
Een goed treinnetwerk verbetert niet alleen de reismogelijkheden voor burgers, maar stimuleert ook economische samenwerking en (de verdeling van) toerisme binnen Europa. Dit past goed in onze brede visie op duurzaamheid en innovatie in het transportwezen. Investeringen in geavanceerde technologieën zoals hyperloops kunnen bijdragen aan efficiënter, sneller en milieuvriendelijker vervoer. Door voorop te lopen in technologie, kan Europa de CO2-uitstoot verlagen, een eind maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de concurrentiepositie op de wereldmarkt versterken.

Eén ticketsysteem voor heel Europa
Per trein reizen door Europa kan en moet een stuk gemakkelijker worden. Treinschema’s zijn nu niet altijd goed genoeg op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld bij grensovergangen. Ook het boeken van de reis is omslachtig. De verschillende nationale spoorwegmaatschappijen zoals Deutsche Bahn, SNCF, Renfe, NS en Trenitalia hebben allemaal eigen prijsstructuren en boekingssystemen. Het is belangrijk dat we internationale treinreizen via één platform kunnen boeken. Geen gedoe meer met e-tickets in het ene land en papieren kaartjes in het volgende. Een EU-breed uniform betalingssysteem voor treintickets maakt het reizen per trein aantrekkelijker. Reizen per hogesnelheidstrein wordt daarmee echt een prettige manier van reizen. 

Prioriteit voor de Lelylijn in Nederland
Binnen Nederland wil Volt prioriteit geven aan de Lelylijn. Deze voorgestelde nieuwe spoorlijn verbindt Noord-Nederland beter met de rest van het land én met Duitsland. Het is belangrijk dat de Lelylijn er snel komt. Het betekent een snellere verbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland. Het maakt het voor bewoners van het noorden van Nederland een stuk makkelijker om voor werk of andere activiteiten naar de Randstad te reizen. Bovendien stimuleert een betere bereikbaarheid de economische ontwikkeling in Noord-Nederland. Dit kan leiden tot nieuwe investeringen en meer banen. Op dit moment is er een behoorlijke economische kloof tussen de verschillende regio’s in Nederland. De Lelylijn kan ertoe bijdragen dat de kloof tussen het noorden en de Randstad kleiner wordt. Het is dus niet alleen een infrastructuurproject, maar ook een strategische investering die brede economische, sociale en ecologische voordelen kan opleveren voor Nederland.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Ontvang updates omtrent Klimaat en duurzaamheid

Benieuwd naar de ideeën en activiteiten van Volt omtrent dit thema? Laat je e-mailadres achter en we sturen je van tijd tot tijd een update.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering