Ons verhaal
In 2017 begon Volt als belichaming van het pan-Europese geluid in een langzaam uiteendrijvend Europa. Volt is sindsdien actief in meer dan dertig landen met voor elke afdeling een snelgroeiend ledenaantal. Verschillende teams zijn er in geslaagd verkozen Volters te vestigen. Van het Europees parlement tot de gemeente, want Europees denken kun je ook lokaal doen.
29 maart 2017
29 maart 2017
Het Verenigd Koninkrijk geeft aan officieel de intentie te hebben om zich terug te trekken uit de Europese Unie door artikel 50 te ondertekenen. De Europese samenwerking zet twee stappen achteruit, maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zetten Colombe, Andrea en Damian een stap vooruit; de politieke partij wordt opgericht. De nieuwe energie die de drie Europa in willen blazen vertaalt zich in de naam ‘Volt’. De partij-oprichters wenden zich tot hun Europese connecties met de vraag om de krachten te bundelen en de eerste Volt-afdelingen op te richten. En met succes, want niet veel later is Volt in verschillende landen te vinden. Met een set aan gedeelde waarden en een verzameling van best practices is de partij geboren.
Eind 2017
Eind 2017
2 december 2017 komt Volt Nederland voor het eerst bijeen in Amsterdam. Een toen zeer bescheiden opkomst van dertig mensen die vanaf dat moment werken aan een programma met hét grote doel voor ogen: de Europese parlementsverkiezingen van 2019. Andere Volt-afdelingen doen hetzelfde en zo krijgt een gezamenlijk programma langzaam vorm. Tegelijkertijd blijft Volt zowel in Nederland als in de rest van Europa groeien. Alleen samen kunnen wij namelijk de problemen van de 21e eeuw oplossen.
27 en 28 oktober
27 en 28 oktober
Het is de beurt aan Amsterdam om de jaarlijkse General Assembly van Volt Europa te faciliteren. Europese Volters reizen massaal af naar Amsterdam, niet alleen om de straten paars te kleuren, maar ook om de Verklaring van Amsterdam vast te stellen. De Verklaring dient als manifest voor de Europese parlementsverkiezingen in 2019 waar Volt groot op inzet.
Mei 2019
Mei 2019
Na maandenlange voorbereidingen en een energieke campagne, van media-optredens tot touren door Nederland, is het moment van de Europese verkiezingen daar. De verkiezingsavond wordt gevierd in de Balie in Amsterdam. Het harde werk wordt beloond met ruim 100.000 stemmen in Nederland. Niet voldoende voor een zetel, maar dan goed nieuws uit Duitsland. Volt Duitsland weet wel een zetel te behalen. Deze zetel gaat naar Damian Boeselager, de eerste Europarlementariër namens Volt. Na een stemming onder leden sluit Damian zich aan bij de fractie van de Groenen in het Europees parlement.
2020
Met het vers verkregen optimisme uit de Europese parlementsverkiezingen gaan direct daarna de voorbereidingen voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van start. De kieslijst is opgesteld en het verkiezingsprogramma ‘Future Made in Europe’ is geschreven. Nu is het vooral de taak aan alle Volters om de boodschap te verspreiden en Nederland kennis te laten maken met Volt. De kandidaten zijn overal te zien: op tv, op de radio, in podcasts, en meer.
Begin 2021
Begin 2021
Nederland gaat massaal naar de stembus en ook hier vinden stemmers voor het eerst Volt op het stembiljet. Hoeveel mensen voor lijst 17 kiezen, wordt later die avond duidelijk. Door corona geen massale verkiezingsavond, maar dit drukt het enthousiasme niet. Die avond maakt Volt een daverende entree in de Nederlandse politiek. Volt behaalt uiteindelijk drie zetels en heeft daarmee in Europa voor het eerst ook vertegenwoordiging in een nationaal parlement.
September 2021
September 2021
Een pan-Europese partij zit nooit stil, de Tweede Kamerverkiezingen zijn nog maar net achter de rug, maar andere Volt-afdelingen bevinden zich direct weer in de wervelwind die de campagnetijd is. Het laatste weekend van september wordt maar liefst 167.000 keer op Volt gestemd in Duitsland, Portugal en Oostenrijk. Daarnaast is Volt in Nederland al bezig met een eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Door het hele land werken teams vol toegewijde vrijwilligers intensief aan beleidsprogramma’s en kandidatenlijsten.
Najaar 2021
Najaar 2021
De Europese General Assembly wordt georganiseerd in Lissabon. Na een aantal jaren waarin digitaal samenkomen de norm was, is daar eindelijk weer de mogelijkheid om fysiek bijeen te komen. In november doet Volt mee aan lokale verkiezingen in Denemarken en nationale verkiezingen in Bulgarije. In Bulgarije resulteert dit in twee zetels binnen het nationaal parlement. Volt wordt vanaf nu in twee landen op nationaal niveau vertegenwoordigd. Tegelijkertijd werkt Laurens Dassen in het Nederlandse parlement aan een meer transparante Kamer, de motie voor een lobbyregister wordt aangenomen en een afkoelperiode voor bewindslieden geïnstalleerd.
Begin 2022
Begin 2022
Volt gaat in tien gemeenten officieel meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In alle tien de gemeenten wordt even hard gewerkt aan het letterlijk en figuurlijk op de lijst zetten van de kandidaten die Volt in de gemeenteraad moeten gaan vertegenwoordigen.
16 maart 2022
16 maart 2022
In de avond van 16 maart worden voor alle tien de gemeenten de uitslagen om de beurt bekendgemaakt. Trots heerst door heel het land, want alle tien behalen minstens één zetel; twintig gemeenteraadsleden mogen Volt vanaf nu in Nederland ook op lokaal niveau representeren.
25 juni 2022
Volt heeft het succes van de afgelopen jaren volledig te danken aan vrijwilligers. Om het harde werk te vieren wordt FestiVolt! georganiseerd. Vrijwilligers kunnen een van de vele workshops bijwonen, luisteren naar indrukwekkende sprekers of proosten met elkaar op het gezamenlijk behaalde resultaat. De dag is een groot succes en absoluut voor herhaling vatbaar.
Future.
Made in Europe.