Standpunten / Klimaat

Eén Europees voedsellabel

We willen één Europees voedsellabel dat laat zien hoe duurzaam een product daadwerkelijk is. Hier hoort een Europese toezichthouder en strikte monitoring en regelgeving bij, zodat een gelijk speelveld gewaarborgd blijft.

Veel voedingsmiddelen worden in meerdere Europese landen verkocht. Dat is niet raar, met een consumentenmarkt van meer dan 450 miljoen mensen. Binnen de Europese Unie hebben we één interne markt. Dit maakt het voor bedrijven relatief eenvoudig om hun producten over grenzen heen te verhandelen. En op al die producten zit uiteraard een label. Er zijn op dit moment veel verschillende soorten voedsellabels in omloop binnen de EU. Dat levert de nodige problemen op. 

Consumenten weten niet meer wat ze kiezen
De vele soorten voedsellabels zorgen voor verwarring en onzekerheid over de betekenis van elk etiket. Het is voor consumenten soms lastig om goede keuzes te maken. Sommige labels kunnen door bedrijven worden gebruikt voor een vorm van 'greenwashing'. Producten lijken dan duurzamer dan ze in werkelijkheid zijn. Daarmee overtreden deze producenten misschien geen wetten, maar wenselijk is deze situatie niet. Als consument weet je niet goed waarvoor je kiest en betaalt. Misleiding van consumenten door onoprechte claims van duurzaamheid leidt op den duur tot het wantrouwen van alle voedsellabels. Oók die van oprecht duurzame producenten.

Oneerlijk concurrentievoordeel voor greenwashers
Duurzame producenten zijn gebaat bij duidelijke en eerlijke voedsellabels. De productiekosten bij echt duurzame producten liggen vaak hoger. Dit vertaalt zich in hogere prijzen voor consumenten. Greenwashers kunnen hun producten als duurzaam positioneren, zonder daadwerkelijk hogere productiekosten. Dit levert ze een oneerlijk concurrentievoordeel op. Consumenten kunnen kiezen voor goedkopere, zogenaamd ‘duurzame’ alternatieven. Dit duwt duurzame producenten uit de markt. Voor duurzame nieuwkomers wordt het lastiger om de markt te betreden. Op de lange termijn vormt dit een belemmering voor de vooruitgang in duurzame technologieën en praktijken. Het is dus cruciaal voor de gezondheid van consumenten én voor de gezondheid van de markt voor duurzame producten dat greenwashing wordt aangepakt. 

Veelheid aan voedseletiketten leidt tot gebrekkige handhaving
Door de diversiteit aan labels is het toezicht op en de handhaving van regelgeving complex en gefragmenteerd. Het is goed dat er één interne markt is, maar de regelgeving loopt achter. Wat we nodig hebben, zijn heldere criteria die voor ieder land gelden en een transparant certificeringsproces. ‘Duurzaam’ moet in alle EU-landen dezelfde betekenis hebben. 

De oplossing zit in vereenvoudiging
Volt wil gelijksoortige labels. Dat maakt het voor consumenten eenvoudiger om duurzame producten te herkennen en producten met elkaar te vergelijken. Verder wil Volt strikte criteria en transparante richtlijnen voor wat een product duurzaam maakt. Strenge monitoring en handhaving van regelgeving vergroot het vertrouwen van consumenten in duurzame producten. Producenten krijgen een zet in de goede richting om aan de duurzaamheidsnormen te voldoen. Met een specifieke toezichthouder voor voedsellabeling kan de Europese Unie zorgen voor consistente en integere labeling. Ook kunnen we als EU zo sneller reageren op nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in voedselproductie en -duurzaamheid.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over ons klimaatbeleid?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering