Ambitieuze Europese CO2-belasting
We hervormen het belastingstelsel zodat voor alle Nederlandse broeikasgasuitstoot een minimale CO2-prijs geldt. Deze prijs is in ieder geval even hoog als de huidige Europese belasting voor de grootste vervuilers (ETS-prijs). De opbrengsten van deze belastingen besteden we aan snellere verduurzaming en aan duurzame alternatieven voor burgers en bedrijven.
Volt ziet een ambitieuze Europese CO2-belasting als een noodzakelijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. Het vaststellen van een minimum belastingtarief voor CO2-uitstoot zal het gebruik van fossiele brandstoffen ontmoedigen. Zo kunnen we broeikasgasemissies terugdringen en wordt de overgang naar schonere energiebronnen versneld.
Waarom een Europese CO2-belasting naast ETS nodig is
Een Europese CO2-belasting naast het bestaande Emissiehandelssysteem (ETS) is om meerdere redenen noodzakelijk. Dit zijn de belangrijkste redenen:
De CO2-belasting staat los van marktprijzen en emissierechten
Het ETS zet een prijs op CO2-emissies door de handel in emissierechten. Een CO2-belasting werkt onafhankelijk van de marktprijzen van emissierechten. Daardoor geeft een CO2-belasting directe en voorspelbare financiële prikkels aan bedrijven en consumenten om hun koolstofuitstoot te verminderen. Dat is effectiever dan het ETS.Minimum prijsniveau
Het ETS kent perioden van lage prijzen voor emissierechten. Een lage prijs stimuleert minder tot verduurzaming. Een CO2-belasting zorgt voor een betrouwbare minimumprijs voor uitstoot en kan investeringen in groene technologieën waarborgen.Dekking
Het ETS dekt niet alle sectoren van de economie. Een CO2-belasting kan dat gat opvullen, door uitstootbelasting te heffen in sectoren die niet onder het ETS vallen, zoals transport en landbouw.Stabiliteit en voorspelbaarheid
De fluctuerende prijzen van emissierechten kunnen leiden tot onzekerheid voor langetermijninvesteringen. Een vaste CO2-belasting zorgt voor meer stabiliteit en voorspelbaarheid. Gunstig voor de langetermijnplanning!Internationale samenwerking
Het ETS beperkt zich tot de EU. Een CO2-belasting kan een bredere werking hebben. Het kan een model bieden voor internationale samenwerking op het gebied van klimaat, vooral als het gaat om de coördinatie met landen die geen deel uitmaken van het ETS.Inkomsten voor duurzame investeringen
Bij het ETS vloeien de inkomsten terug naar de marktdeelnemers. Bij een CO2-belasting kunnen de inkomsten specifiek worden toegewezen aan investeringen in duurzame energie en klimaatadaptatie. De combinatie van ETS en een CO2-belasting draagt dus bij aan een breed en effectief EU-klimaatbeleid.
Hoe andere landen dit aanpakken
Verschillende landen heffen al fors belasting op CO2-uitstoot. Zo heeft Zweden een van de hoogste CO2-belastingtarieven ter wereld. Dit heeft sterk bijgedragen aan de vermindering van hun nationale emissies en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Het Verenigd Koninkrijk had een soortgelijke CO2-prijsvloer tijdens zijn lidmaatschap van de EU. Deze maatregel was een sleutelfactor in de afname van het steenkoolgebruik en de toename van investeringen in duurzame energie. Door een CO2-belasting in te voeren, kan Europa de uitstoot effectiever terugdringen en tegelijkertijd de financiële middelen genereren die nodig zijn om de energietransitie te ondersteunen.
Prikkel voor verduurzaming en innovatie
Een CO2-belasting verhoogt de kosten voor het uitstoten van broeikasgassen. Dit stimuleert bedrijven en consumenten om hun CO2-voetafdruk te verkleinen door te investeren in schonere technologieën en duurzame praktijken. Het zal innovatie aanjagen en leiden tot de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën, wat op de lange termijn economische voordelen biedt en nieuwe banen creëert in de groene sector.
Meer rechtvaardigheid: de vervuiler betaalt
Door de uitstoot van CO2 te beprijzen, worden de milieu- en sociale kosten van de klimaatverandering weerspiegeld in de marktprijzen. Dit zorgt ervoor dat vervuilers financieel verantwoordelijk worden voor de kosten die ze de samenleving opleggen.
Internationaal leiderschap
Door het initiatief te nemen in het vaststellen van een CO2-prijs, kan Nederland een voorbeeldfunctie vervullen en bijdragen aan het opstellen van internationale standaarden. Dit kan de wereldwijde inspanningen voor CO2-reductie versnellen.
Herinvestering in duurzaamheid
De inkomsten uit de CO2-belasting kunnen worden geïnvesteerd in duurzame projecten. Deze maatregel motiveert burgers en bedrijven bij de overgang naar een duurzame economie. Ook helpt het de lasten van de energietransitie eerlijk te verdelen.
Met deze maatregelen streeft Volt naar een duurzamer Nederland binnen een Europa dat de leiding neemt in klimaatactie. We hervormen het economisch systeem door duurzaamheid te bevorderen en een rechtvaardige overgang naar een groene toekomst te waarborgen.