Standpunten / Klimaat

Deltaplan Waterland

Europa staat voor een groeiende wateruitdaging, met watertekorten, vervuiling, overstromingen en meer. Voldoende zoet water is een van de grootste uitdagingen die ons in de toekomst te wachten staat. Een gecoördineerd ‘deltaplan waterland’ sluit aan bij onze bredere visie op duurzaamheid, innovatie en Europese samenwerking op het gebied van klimaat- en milieubeheer.

Volt wil een integraal deltaplan waterland met innovatieve oplossingen, inclusief PFAS-filtratie. We willen concrete afspraken met Europese landen over smeltwateropslag en eerlijke waterverdeling. Daarnaast stimuleren we waterzuinigheid bij grootverbruikers via belastingmaatregelen en schaffen we vrijstellingen op dit vlak af. We voeren wettelijke verplichtingen in voor koelwaterhergebruik en willen meer regievoering door de Rijksoverheid over klimaatadaptatie, ontwikkeling van groenere steden en waterbeheer.

Waarom Volt dit beleid belangrijk vindt:

  • Innovatie
    Volt ziet innovatie als cruciaal voor het oplossen van milieuproblemen. Het deltaplan waterland omvat geavanceerde technologieën zoals PFAS-filtratie om vervuiling tegen te gaan en de kwaliteit van het water te verbeteren.

  • Europese samenwerking
    In Europa hebben we elkaar nodig, ook op het gebied van waterbeheer. We willen daarom afspraken met Europese landen over het opslaan van smeltwater. Daarnaast moeten we zorgen voor een eerlijke verdeling van water. Dit is van groot belang voor het bevorderen van solidariteit en een effectief beheer van gemeenschappelijke natuurlijke hulpbronnen.

  • Klimaatadaptatie
    Het Europese continent warmt twee keer zo hard op als het wereldwijd gemiddelde. Om Nederland en Europa weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, hebben we regie nodig bij klimaatadaptatie en stedelijke vergroening.

  • Waterbeheer en -zuinigheid
    Door klimaatverandering hebben we soms te veel, en op andere momenten juist te weinig water. Volt wil het zuinig omgaan met water stimuleren. We willen belastingmaatregelen voor grootverbruikers. Ook willen we bestaande vrijstellingen afschaffen die waterbesparing tegenwerken.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Ontvang updates omtrent Klimaat en duurzaamheid

Benieuwd naar de ideeën en activiteiten van Volt omtrent dit thema? Laat je e-mailadres achter en we sturen je van tijd tot tijd een update.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering