
Internationale Studentendag
Vandaag is het Internationale Studentendag! Puck en Sander, twee studenten, vertellen hoe zij kijken naar de inhoud van ons verkiezingsprogramma.
Er zijn nog te veel zichtbare en onzichtbare systemen die voortrekken en buitensluiten. Er is te veel ongelijkheid en te veel armoede. Daarom werkt Volt aan gelijke kansen en het bestrijden van armoede. Wij willen garanties voor een samenleving waarin alle kinderen dezelfde kansen krijgen, iedereen dezelfde kans maakt op een bepaalde carrière of functie, en mensen zich kunnen ontwikkelen op een manier die bij hen past.
Vandaag is het Internationale Studentendag! Puck en Sander, twee studenten, vertellen hoe zij kijken naar de inhoud van ons verkiezingsprogramma.
Geld bedoeld om Europese bedrijven te helpen mag niet ten koste gaan van landen die het al moeilijk hebben. Toch zal dat het gevolg zijn van wat Nederland wil: dat geld uit de bestaande fondsen...
Nederland frustreert de komst van een Europees Asiel- en Migratiepact. Aanstaande vrijdag zal staatssecretaris Van der Burg in Brussel opnieuw achterhaalde voorstellen doen die een echte, Europese...
Onderwijs ligt aan de basis van het creëren van kansen voor nieuwe generaties. Via het onderwijs worden nieuwe generaties voorbereid op de toekomst. Daarom vindt Volt het belangrijk dat er in het onderwijs meer aandacht komt voor het Europees burgerschap, AI, en dient onderwijs meer digitaal vormgegeven te worden.
Studenten hebben het de afgelopen jaren voor de kiezen gekregen. Ze hebben te maken met tal van crises en hun bestaanszekerheid staat onder druk. We zorgen ervoor dat studeren voor iedereen binnen handbereik is én blijft. De overheid gaat hierbij sterker sturen richting sectoren die kampen met grote arbeidskrachtentekorten en die van belang zijn voor onze Europese samenleving en economie van de toekomst.
Discriminatie, racisme, inclusie en gelijkwaardigheid verdienen onverminderd aandacht vanuit de overheid, in Nederland én in de Europese Unie. Om discriminatie en racisme actief tegen te gaan, is één aanpak over alle sectoren nodig. Nu is deze aanpak te vaak gefragmenteerd, waardoor we de problemen onvoldoende herkennen en onvoldoende aanpakken. Er moet ruimte gemaakt worden voor verbindend beleid, waarin ruimte is voor iedereen.
Wonen is een recht, geen luxe. Toch zitten veel mensen zonder woning of in een woning die niet bij hun levenssituatie past. Denk aan studenten die graag in de stad van hun studie willen wonen, jongvolwassenen die graag op eigen benen willen staan, een gezin dat maar niet groter kan gaan wonen en een eenpersoonshuishouden die moeite heeft om het huis te blijven betalen. Momenteel is wonen voor te veel mensen wél een luxe . Dat moet en kan anders.
Goede zorg moet beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Om goede zorg betaalbaar en beschikbaar te houden voor iedereen nu en in de toekomst, wil Volt dat gewerkt wordt aan een gezond zorgsysteem. Volt werkt aan een systeem dat gericht is op preventieve maatregelen om een gezond leven te bevorderen en op zorg voor alle generaties. Daarin staan zelfbeschikking, gelijkheid en medezeggenschap hoog in het vaandel.
Iedereen heeft recht op gelijke kansen, ongeacht waar je woont: in de Europese Unie of in Caribisch Nederland, in de Randstad of in een grensregio, in een dorp of in een stad. Om die gelijke kansen mogelijk te maken, moeten we durven ongelijk te investeren. Daarbovenop willen we dat bij het verdelen van gelden over regio’s, de spreiding van onderwijs, zorg, werk, cultuur en publieke diensten zo wordt ingericht, dat deze voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn.
Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.
De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.
Meer weten?
Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.
De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.
Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.
Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.
Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.
Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering