Internationale Studentendag
Vandaag is het Internationale Studentendag! Puck en Sander, twee studenten, vertellen hoe zij kijken naar de inhoud van ons verkiezingsprogramma.
Er is ongelijkheid en armoede. Volt durft dat krachtig en vernieuwend aan te pakken. We werken toe in de richting van een basisinkomen voor iedereen. Dat dekt de kosten van levensonderhoud op zo’n manier dat het loont om ook te werken. Zo voorkomen we dat mensen in een armoedeval terechtkomen.
Een rechtvaardige samenleving
Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Maar zolang discriminatie, slechte toegang tot diensten en een ongelijke verdeling van rijkdom in de weg zitten, is dit niet mogelijk. Volt vecht voor een rechtvaardigere samenleving voor iedereen. Dat begint bij goed onderwijs, waarbij alle kinderen dezelfde kansen krijgen om zich te ontwikkelen.
Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook?
Vandaag is het Internationale Studentendag! Puck en Sander, twee studenten, vertellen hoe zij kijken naar de inhoud van ons verkiezingsprogramma.
Geld bedoeld om Europese bedrijven te helpen mag niet ten koste gaan van landen die het al moeilijk hebben. Toch zal dat het gevolg zijn van wat Nederland wil: dat geld uit de bestaande fondsen...
‘Steeds meer Nederlanders in wurggreep van hoge energierekening’, kopte het Financieele Dagblad deze week. Het is precies wat we allemaal zien of meemaken: of je nou een laag inkomen hebt of een...
We zetten stappen in de richting van een basisinkomen. Zo verminderen we armoede en geven we mensen meer zekerheid. Er moet een Europees programma voor betaalbare woningen komen zodat we speculatie en prijsopdrijving kunnen terugdringen. Volt zet zich daarnaast in voor de instelling van een Europese gezondheidsunie voor onder andere de gezamenlijke inkoop van goedkopere en betere medicijnen. Werken in de zorg over de landsgrenzen heen moet ook makkelijker worden, vooral in grensregio’s.
Om discriminatie en racisme actief tegen te gaan, is één aanpak over alle sectoren nodig. Nu is deze aanpak te vaak gefragmenteerd, waardoor we de problemen onvoldoende herkennen en onvoldoende aanpakken. Er moet ruimte gemaakt worden voor verbindend beleid, waarin ruimte is voor iedereen. Mensen die hetzelfde werk doen moeten daarvoor een gelijk loon krijgen, ongeacht gender. Je veilig kunnen voelen is belangrijk, dus moet elke vorm van geweld en intimidatie serieus genomen worden en gezien worden als maatschappelijk probleem. Er komen wetten voor draagmoederschap en meerouderschap. Ook komt er een verbod op conversietherapie (‘homogenezing’) in Nederland én Europa. Volt wil dat X als geslachtsaanduiding in het paspoort mag komen.
Onderwijs ligt aan de basis van het creëren van kansen voor nieuwe generaties. Via het onderwijs worden nieuwe generaties voorbereid op de toekomst. Daarom vindt Volt het belangrijk dat er in het onderwijs meer aandacht komt voor het Europees burgerschap, AI, en dient onderwijs meer digitaal vormgegeven te worden.
Kinderopvang moet toegankelijk worden voor alle gezinnen. Er komen gezonde gratis schoolmaaltijden naar Zweeds voorbeeld. Dit bevordert gezond eten, pakt ongelijkheid aan en voorkomt kinderen met honger in de klas. Het financieren van religieus en privé-onderwijs stopt. Het inkomen van ouders mag geen rol spelen voor toelating tot scholen en op de Europese scholen zullen kinderen met verschillende wereldbeschouwingen elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Digitale leermiddelen worden gratis.
We zorgen ervoor dat studeren voor iedereen binnen handbereik is én blijft. Het budget voor Europese uitwisselingen moet omhoog, om zo ERASMUS+ toegankelijker en inclusiever te maken voor scholieren, docenten en leerlingen. Ook studenten die een praktische opleiding volgen, moeten de kans krijgen om hieraan deel te nemen. Kennis, vaardigheden en informatie kunnen zo makkelijker door heel Europa worden verspreid. Diploma’s in het praktisch onderwijs en het theoretisch onderwijs moeten uiteindelijk in heel Europa erkend worden, ongeacht de lidstaat waar ze behaald zijn.
Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.
De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.
Meer weten?
Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.
De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.
Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.
Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.
Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.
Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering