Volt stemt in met de NAVO-norm van 2%

Op 16 en 17 juni voerde ik namens Volt het woord in de Eerste Kamer tijdens het debat over de Wet financiële defensieverplichtingen (Wfdv). Deze wet is een initiatiefnota van Tweede Kamerleden van een groot aantal partijen met Laurens Dassen als mede-indiener. In deze wet wordt vastgelegd dat Nederland minimaal 2% van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie besteedt, in overeenstemming met de NAVO-norm.

15 jul. 2025

Wat regelt deze wet en waarom is deze belangrijk?

Nederland voldeed lange tijd niet aan de NAVO-norm van 2%, maar door nieuwe geopolitieke ontwikkelingen zijn de opvattingen over deze verplichting veranderd. Door deze 2% van het bbp in de Wfdv vast te leggen, verplicht dat ook toekomstige kabinetten, ook als de economische omstandigheden minder gunstig zijn dan momenteel het geval is. Daarnaast verplicht deze wet tot het opstellen van een langetermijnvisie voor tenminste 15 jaar én tot regelmatige strategische analyses van toekomstige dreigingen en trends. Dit geeft Defensie de nodige stabiliteit en voorspelbaarheid om duurzaam te investeren in een sterke en toekomstbestendige krijgsmacht. 

Volt staat achter deze wet. We leven immers in geopolitiek roerige tijden met spanningen op wereldwijde schaal. De EU moet snel en zelfstandig kunnen handelen en ook Nederland moet daaraan zijn bijdrage leveren. Het gaat om het waarborgen van onze Europese en nationale veiligheid. 

Europese samenwerking als hefboom

Tijdens het debat heb ik het belang van Europese samenwerking op defensiegebied benadrukt. Een gezamenlijke aanpak zorgt voor efficiëntie en meer slagkracht. Iedere euro die we via Europese samenwerking investeren, is effectiever dan een nationale euro. Wij vinden dat Europese defensie-uitgaven niet bovenop, maar in plaats van nationale defensie-uitgaven moeten komen.

Daarom riep ik tijdens het debat de minister van Defensie op om deze Europese meerwaarde serieus te nemen. Want veiligheid bouw je niet alleen, die bouw je samen – binnen de NAVO, maar vooral binnen Europa. Daar hoort ook zeker een gezamenlijk buitenlands beleid bij. Ik had die dag nog niet de beschikking over het Volt initiatief voor een Europese NAVO, dat overigens naadloos aansluit bij mijn pleidooi.

Wat is er met het wetsvoorstel gebeurd?

De Eerste Kamer heeft de Wet financiële defensieverplichtingen aangenomen, waarmee Nederland zich structureel committeert aan een besteding van minimaal 2% van het bbp aan defensie. Met deze wet zetten we een belangrijke stap naar een stabiel en toekomstbestendig defensiebeleid. Volt blijft zich inzetten voor een Europa dat samen sterk staat – want veiligheid bouw je niet alleen, die bouw je samen.