Herstel slavernijverleden
We vinden het belangrijk om het slavernijverleden van Nederland te erkennen en recht te doen aan de slachtoffers. Daarom stellen we voor om wettelijk vast te leggen dat er excuses moeten worden aangeboden, erkenning plaatsvindt en herstelmaatregelen worden genomen voor het slavernijverleden.
Excuses, erkenning en herstelmaatregelen
Het is van groot belang dat we als samenleving verantwoordelijkheid nemen voor de enorme schade die is toegebracht tijdens de periode van slavernij. Daarom pleiten we voor het wettelijk vastleggen van de verplichting tot het maken van excuses aan de nazaten van slachtoffers, erkenning van het immense leed dat is veroorzaakt en het nemen van concrete herstelmaatregelen om recht te doen aan de gevolgen van het slavernijverleden. Dit omvat onder andere compensatie voor de nazaten van slachtoffers en investeringen in gemeenschappen die nog steeds worden beïnvloed door de erfenis van slavernij. Daarnaast willen we dat er meer onderzoek komt naar en aandacht voor het slavernijverleden van Indonesië en de rol van Nederland hierin. Hierover is nog te weinig bekend bij het brede publiek, doordat het jarenlang is gebagatelliseerd.
Keti Koti als nationale vrije dag
We pleiten voor de erkenning van Keti Koti, de dag van de afschaffing van de slavernij, als nationale vrije dag. Het is en blijft van belang dat we op deze manier stilstaan bij de afschaffing van de slavernij. Het biedt ons de gelegenheid tot bewustwording van het immense leed dat is veroorzaakt door de slavernij. Daarnaast is het een belangrijk moment om de vrijheid te vieren die is bereikt door de afschaffing ervan. Vrijheid is een kostbaar goed dat beschermd moet worden.
De Gouden Koets in het Nationaal Slavernijmuseum
Als symbool van het koloniale verleden van Nederland en de rol die de slavernij daarin heeft gespeeld, vinden we dat de Gouden Koets een plek moet krijgen in het Nationaal Slavernijmuseum. Op deze manier kunnen we het verleden onder ogen zien en leren van de fouten die zijn gemaakt. Het biedt tevens de mogelijkheid om het bredere verhaal van de Nederlandse geschiedenis te vertellen, inclusief de donkere bladzijden van het slavernijverleden.
Structurele financiering
Om ervoor te zorgen dat de herinnering aan ons slavernijverleden levend blijft en er blijvende aandacht is voor dit belangrijke onderwerp, pleiten we voor structurele financiering van het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op deze manier kunnen zij hun belangrijke werk voortzetten en bijdragen aan het bewustzijn en begrip van ons verleden, en hoe dat ons heden en toekomst beïnvloedt.