Standpunten / Gelijke kansen

Duurzame aanpakken van de wooncrisis

Wonen is een fundamenteel recht. Helaas is voor veel EU-burgers een - betaalbare - eigen of huurwoning onbereikbaar geworden. De woningmarkt staat onder immense druk, met wachtlijsten, stijgende huizenprijzen en daarmee een gebrek aan betaalbare woningen. Volt wil per direct een integrale aanpak van de wooncrisis om onze samenleving leefbaarder te maken. En, leefbaarder betekent ook duurzamer. Daarom moeten we niet alleen snel nieuwe woningen bouwen, maar ook bestaande woningen verduurzamen. 

Een toekomstbestendige woningmarkt
Een oplossing voor de wooncrisis kan niet langer wachten. Volt roept op tot concrete stappen om ervoor te zorgen dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft. Plannen liggen klaar voor de bouw van honderdduizenden woningen, maar obstakels en onzekerheden vertragen de bouw. Volt roept de overheid op om deze obstakels uit de weg te ruimen. Een volwaardig ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is volgens ons noodzakelijk om de problemen aan te pakken. 

Eerlijke huurprijzen
Daarnaast dringen we aan op strengere controle op eerlijke huurprijzen en maatregelen om woningen beschikbaar te maken voor wie ze het hardst nodig heeft. Om te zorgen voor een divers en toereikend woningaanbod pleit Volt voor de bouw van 1 miljoen woningen, waarbij de focus ligt op sociale woningbouw en het middensegment. Om deze bouwplannen tot een succes te maken, is samenwerking tussen de Rijksoverheid, provincies en gemeenten cruciaal. Daarbij neemt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de verantwoordelijkheid om deze doelstellingen te halen. 

Duurzaam wonen
Duurzaam wonen is essentieel om onze klimaatdoelstellingen te halen. Om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn, moeten ook bestaande woningen verduurzaamd worden. Daarnaast moeten in hoog tempo nieuwe woningen gebouwd worden waarbij verduurzaming een prioriteit moet zijn. Volt is voor integratie van duurzaamheid bij nieuwbouw en renovaties door te kiezen voor hernieuwbare materialen en energiezuinige technologieën. Strengere duurzaamheidseisen voor woningen zijn nodig, zoals het voldoen aan hogere energie-efficiëntienormen. Bovendien stimuleren we het gebruik van natuurlijke en biobased bouwmaterialen, die minder belastend zijn voor het milieu en bijdragen aan een gezondere leefomgeving. 

Kortetermijnoplossingen
De dringende behoefte aan woonruimte vraagt om directe actie. Niemand zou in acute woningnood moeten verkeren. Daarom wil Volt snel volwaardige woonoplossingen bieden, met name voor mensen die met spoed een huis nodig hebben. Dit moet zo vaak mogelijk een permanente oplossing zijn. In de tussentijd moeten we ook de bestaande, beschikbare ruimtes zo efficiënt mogelijk benutten. Op die manier maken we het mogelijk om voor iedereen een leefbare toekomst te garanderen.

Europees investeren in woningen
Wonen en duurzaam leven zijn thema's die vragen om een integrale Europese aanpak waardoor opgebouwde kennis en ervaring grensoverstijgend kunnen worden ingezet. Volt heeft daarvoor plannen die het verschil kunnen maken. 

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering