Verdubbel de zorgtoeslag om inflatiepijn te verlichten
‘Steeds meer Nederlanders in wurggreep van hoge energierekening’, kopte het Financieele Dagblad deze week. Het is precies wat we allemaal zien of meemaken: of je nou een laag inkomen hebt of een middeninkomen, voor veel Nederlanders wordt het door inflatie en oplopende energierekeningen steeds lastiger om het einde van de maand te halen. Intussen boeken energiebedrijven en bedrijven in de delfstofwinning recordwinsten door de crisis.
Volgens het Centraal Planbureau is de groep die in de financiële problemen komt erg groot: 1,2 miljoen mensen. Partijen in de Tweede Kamer willen daarom dat mensen een steuntje in de rug krijgen. GroenLinks en de PvdA stelden voor om eenmalige 500 euro uit te keren, maar het kabinet gaf aan, dat in de regeling die zij voorstellen, het bereiken van de juiste burgers moeilijk uitvoerbaar is. Een flinke teleurstelling voor al die mensen die rechtvaardige compensatie nu hard nodig hebben. Toch kan het kabinet nog steeds iets extra doen.
Volt heeft tijdens het debat over de voorjaarsnota voorgesteld om de inflatietoeslag uit te keren door de zorgtoeslag te verdubbelen. Dat betekent dat je aan een knop draait en niets nieuws hoeft te verzinnen.
de nieuwsbrief ‘NRC Haagse Stemming’ over de inflatietoeslag.
Een ander voordeel dat coalitiepartijen over de streep kan trekken is dat we met ons plan de mensen die dat het hardst nodig hebben gerichter kunnen compenseren, omdat de zorgtoeslag inkomensafhankelijk is. Verdien je nu bijvoorbeeld 22.000 euro of minder per jaar, dan gaat je zorgtoeslag van 111 euro naar 222 euro.
Ook zeggen wij in ons plan dat de verdubbeling van de zorgtoeslag zo lang moet duren als nodig is. Hiermee zijn we beter voorbereid op een crisis die mogelijk nog wel even aanhoudt en hoeven we straks niet iets nieuws te verzinnen.
De kosten van de verhoging willen we dekken door een meevallersheffing op te leggen. Daar lees je hier meer over. We zullen bij het tweede deel van de behandeling van de voorjaarsnota volgende week een amendement hiervoor indienen.
Het is een kleine stap waarmee de pijn voor veel huishoudens snel een beetje kan worden verlicht, maar het is zeker niet de enige stap die we nu moeten zetten. Volt wil dat werken meer gaat lonen. Daarom zijn we voor een stijging van het minimumloon. Ook willen we heffingskortingen zoals de arbeidskorting verhogen. Dat betekent dat je minder belasting betaalt over je inkomen en dat je iedere maand meer overhoudt.
Laurens Dassen