Standpunten / Gelijke kansen

Gezondheid en welzijn

Goede zorg moet beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen, inclusief mensen die chronisch ziek zijn. Daarom streeft Volt naar een gezondheidssysteem dat toegankelijk is voor alle burgers, ongeacht achtergrond of financiële situatie. Dit betekent dat goede zorg beschikbaar moet zijn voor iedereen, nu en in de toekomst. 

Zorgsysteem met patiënten en zorgverleners als ijkpunt
Binnen een zorgsysteem moeten de behoeften van patiënten op de eerste plaats staan. Tegelijkertijd moeten zorgverleners de erkenning krijgen die ze verdienen. Volt wil het zorgsysteem vernieuwen en streeft ernaar dat zorgverleners aangemoedigd worden om hoogwaardige zorg te leveren. Zorgverleners moeten eerlijk beloond worden voor hun inzet, zodat ze voelen dat hun werk wordt gewaardeerd. Op die manier dragen we bij aan een gezonder en effectiever zorgsysteem waarin zorg centraal staat en financiële prikkels zijn uitgebannen.

Bouwen aan een sterke en veerkrachtige zorgsector
Volt wil fors investeren in zorgopleidingen. Alleen bij voldoende financiële middelen komt er voldoende gekwalificeerd personeel om aan de zorgbehoeften van de samenleving te voldoen. Door te investeren in opleidingen neemt de kwaliteit van de zorg toe en worden de wachttijden korter. Volt wil de financiële drempel tot een opleiding in de zorg verlagen. Daarnaast willen we de werkomstandigheden verbeteren en de salarissen verhogen. Dit alles zorgt voor tevreden zorgprofessionals en voorkomt burn-outs in de sector. 

Zelfbeschikking
Volt vindt dat iedereen het recht heeft om te beslissen over eigen leven en lichaam. Zo moet euthanasie een optie zijn voor mensen met een vrijwillige en weloverwogen wens om hun leven te beëindigen. Volt vindt dat wetgeving rondom euthanasie en abortus inherent respectvol moet zijn, zodat deze handelingen niet leiden tot strafrechtelijke vervolging. Zelfbeschikking is ook het recht van vrouwen om te beslissen over een abortus. Ook pleit Volt voor veilige zones rondom abortusklinieken, zodat vrouwen hun beslissing in privacy en veiligheid kunnen nemen, zonder dat ze lastiggevallen worden. Om zelfbeschikking te ondersteunen is het cruciaal dat mensen goed geïnformeerd zijn over hun gezondheid en welzijn, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Daarom benadrukt Volt het belang van educatie op dit gebied.

Inclusieve zorg
Volts visie op gezondheidszorg streeft naar gelijke toegang tot kwalitatief goede zorg voor iedereen. We erkennen de diversiteit binnen onze samenleving en begrijpen dat zorgbehoeften variëren tussen etnische groepen, culturen en genders. Door te investeren in onderzoek met aandacht voor deze diversiteit verminderen we gezondheidsongelijkheid en kennisachterstanden. Dit draagt bij aan hoogwaardige en passende zorg en verkleint de kans op verkeerde diagnoses. 

Transgenderzorg beter faciliteren
Een bijzondere focus ligt op het verbeteren van transgenderzorg. Volt zet zich in voor volledige acceptatie van en veiligheid voor transgenders, waarbij het makkelijker moet worden om geslachtsverandering in paspoorten door te voeren. Daarnaast moeten transpersonen gemakkelijker toegang krijgen tot behandelingen die hen helpen zichzelf te kunnen zijn. Belangrijk is hierbij dat de beslissing over deze therapieën wordt genomen in de spreekkamer van gespecialiseerde zorgverleners, vrij van politieke invloeden, zodat transpersonen de zorg krijgen die het beste past bij hun situatie. 

Flexibel ouderschapsverlof 
Volt wil een ouderschapsverlof dat ouders meer flexibiliteit biedt en eerlijke compensatie garandeert. Voor moeders willen we een zwangerschapsverlof van minimaal 16 weken, terwijl de overige 30 weken ouderverlof vrij te verdelen zijn tussen beide partners. Zo kunnen ouders samen beslissen hoe ze de zorg voor hun kind willen organiseren en krijgen gezinnen de ruimte om werk en zorg op een evenwichtige manier te combineren. Het bevordert de betrokkenheid van beide ouders bij de opvoeding en de gelijkwaardigheid binnen het gezin. 

Flexibel ouderschapsverlof draagt bij aan het welzijn van gezinnen en de gezonde ontwikkeling van kinderen. Financiële stabiliteit is tijdens deze periode natuurlijk essentieel. Daarom zorgen we ervoor dat het doorbetaalde loon tijdens ouderschapsverlof niet onder het minimumloon daalt. Ouders die het minimumloon verdienen, behouden tijdens ouderschapsverlof 100% van hun loon in plaats van 70%.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering