Standpunten / Gelijke kansen

Verhoging basisbeurs & compensatie

Investeren in onderwijs is cruciaal voor een eerlijke en inclusieve samenleving. Iedereen moet kunnen studeren, niet alleen mensen met veel geld. Daarom wil Volt maatregelen treffen die ervoor zorgen dat alle studenten dezelfde kansen krijgen om te slagen in het onderwijs.

Verhoging van de basisbeurs 
Volt wil de lasten voor studenten verlichten door de basisbeurs flink te verhogen. Als een student binnen tien jaar afstudeert, wordt de beurs een gift. Dit maakt het makkelijker voor studenten om zich op de studie te concentreren, zonder zorgen over financiën. Uitwonende studenten krijgen een basisbeurs van 464 euro per maand, en thuiswonende studenten 123 euro per maand.

Aanvullende beurs
Sommige studenten hebben extra financiële hulp nodig. De aanvullende beurs zorgt ervoor dat alle studenten zich beter kunnen concentreren op hun studie, zonder zich te veel zorgen te maken over geld. Thuiswonende studenten die recht hebben op een aanvullende beurs kunnen tot 154 euro extra per maand ontvangen, uitwonende studenten tot 301 euro extra per maand. Deze aanvullende beurs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het inkomen van ouders en neveninkomsten van de student.

Compensatie voor de ‘pechgeneratie’
Volt vindt dat studenten die de dupe zijn geworden van eerdere beleidsveranderingen een compensatie moeten ontvangen. Zij verdienen een eerlijke vergoeding voor de extra kosten die ze hebben moeten maken door de afschaffing van de basisbeurs en de verhoging van het collegegeld. De beloofde compensatie van het vorige kabinet is niet voldoende. Wij maken ons hard voor een compensatie van gemiddeld 10.000 euro per student.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering