Standpunten / Gelijke kansen

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur zijn overal om ons heen en verrijken ons leven. Volt wil cultuur toegankelijk maken voor iedereen in onze samenleving. We stimuleren culturele participatie door jongeren onder de 26 jaar gratis toegang te bieden tot openbaar erfgoed, musea en culturele instellingen.

Kunst en cultuur verbinden
Tijdens de coronamaatregelen zagen we hoe kunst, cultuur en entertainment ons verbinden en bijdragen aan ons welzijn. Volt gelooft in het belang van cultureel erfgoed als bron van kennis en inspiratie voor de toekomst. Daarom zetten we ons in voor het behoud en de toegankelijkheid van monumenten en erfgoedlocaties, zodat ze kunnen blijven dienen als bronnen van educatie en verwondering voor komende generaties. 

Kunst en cultuur van en voor iedereen
De kunst- en cultuursector moet iedereen in onze samenleving vertegenwoordigen. Volt streeft naar een sector die divers en inclusief is, waarin verschillende perspectieven worden vertegenwoordigd. Kunst en cultuur bieden niet alleen plezier, maar zijn vooral essentieel voor onze persoonlijke en collectieve ontwikkeling. Ze helpen ons om nieuwe werelden te ontdekken, ons uit onze comfortzone te halen en het gesprek aan te gaan over belangrijke maatschappelijke kwesties.

Juiste plaatsing van historische figuren
Het is van groot belang dat historische figuren worden geplaatst binnen de juiste historische context, zodat hun volledige verhaal wordt verteld. Volt wil bijdragen aan een genuanceerd begrip van ons verleden en het historisch bewustzijn van onze samenleving versterken. Dit behelst ook kritisch denken en reflectie in het onderwijs, waardoor leerlingen een dieper inzicht krijgen in de complexiteit van de geschiedenis en de diversiteit van menselijke ervaringen.

Bestaanszekerheid in de creatieve sector
We willen de culturele sector versterken. Ons doel is om makers en creatieve professionals een stabiele basis te bieden om hun werk te kunnen doen. Om dit te bereiken, streeft Volt ernaar om alle cultuurinstellingen die vallen onder het landelijke culturele subsidiestelsel BIS (BasisInfraStructuur) te verplichten om collectieve tariefafspraken te maken voor alle werknemers en zelfstandigen. Dit betekent dat niet alleen bekende gezichten in de sector worden ondersteund, maar dat alle creatieven worden gewaardeerd en ondersteund voor hun bijdrage aan de culturele sector. Met deze maatregel zorgen we ervoor dat creatieven een eerlijke beloning krijgen en een stabiele financiële basis hebben om hun werk voort te zetten.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering