Een eerlijke voorjaarsnota, ook voor lage en middeninkomens

Op 1 juli 2025 bespraken we in de Eerste Kamer de voorjaarsnota. Dit is een belangrijk financieel document van de regering dat elk voorjaar verschijnt. Hierin staat hoe het gaat met de inkomsten en uitgaven van het Rijk. De voorjaarsnota biedt ruimte om plannen bij te stellen voor het komende begrotingsjaar. Het geeft een tussenstand van de overheidsfinanciën van dit jaar en kan leiden tot veranderingen in het beleid of de geldverdeling voor 2026.

15 jul. 2025

Wat heb ik tijdens het debat ingebracht?

Tijdens het debat heb ik onderstreept dat de voorjaarsnota een belangrijk moment is om stil te staan bij de koers van het begrotingsbeleid. Juist met een demissionair kabinet is er meer ruimte om op een onafhankelijke en toekomstgerichte manier te werk te gaan, zonder te vervallen in politiek wensdenken of kortetermijnoplossingen. Daarom vroeg ik de minister hoe hij nu omgaat met adviezen van bijvoorbeeld de Raad van State en het IMF. Het gaat daarbij om grote vragen: hoe zorgen we ervoor dat urgente problemen, zoals klimaatverandering, woningnood en knelpunten in het stroomnet, nu eindelijk duurzaam en effectief worden aangepakt?

 Met mijn vragen benadrukte ik dat rechtvaardigheid in belastingmaatregelen essentieel is om het draagvlak onder de bevolking te behouden. De voorgestelde compensatie voor het terugdraaien van de btw-verhoging op sport, cultuur en media, treft vooral mensen met een laag of middeninkomen. Volt vindt dat onacceptabel. Daarom heb ik een motie ingediend om te zoeken naar alternatieve vormen van financiering, zodat mensen met een laag of middeninkomen niet extra worden belast. In deze motie stel ik voor om de teruggedraaide verhoging te compenseren met andere fiscale regelingen die hun doel voorbijschieten, zoals het verhogen van het vpb-tarief (vennootschapsbelasting). Hierdoor creëren we niet alleen een eerlijkere uitkomst, maar zal ook de effectiviteit van het belastingstelsel verbeteren. 

Wat is er uit het debat gekomen?

Op 7 juli is deze motie helaas verworpen. CDA en D66, die nota bene de hele discussie over de btw hebben aangezwengeld, stemden tot mijn verbazing tegen en zijn hierdoor verantwoordelijk voor het eindresultaat. Het is teleurstellend dat de kosten voor het schrappen van de btw-verhoging nu worden afgewenteld op lage en middeninkomens. Juist deze groepen verdienen bescherming in financieel uitdagende tijden. De strijd is echter niet voorbij. We blijven kritisch volgen, voorstellen doen en samenwerken aan een rechtvaardige begroting. Wij staan voor een samenleving waarin lasten eerlijk worden verdeeld en iedereen mee kan blijven doen.