Radicaal voor één Europa

Vrouw met Volt trui en Europese vlag
Volt werkt aan een Europa waarin we de uitdagingen van deze tijd écht aanpakken. Wij geloven in een Europa dat samenwerkt aan een leefbare wereld op basis van lef, wetenschap en menselijkheid.

Een veilig Europa

De EU mag niet langer afhankelijk zijn van anderen voor het beschermen van de Europese veiligheid. Om de veiligheid in eigen regio te kunnen garanderen hebben we een Europese krijgsmacht nodig die snel en onafhankelijk van bondgenoten kan handelen. Europa moet op het wereldtoneel met één krachtige stem spreken en zelfstandig de Europese veiligheid, kritieke infrastructuur en belangen beschermen.

Een legervoertuig met een Europese vlag

Een Europees en waardengedreven buitenlandbeleid

De EU heeft één gezamenlijk en zelfstandig Europees buitenlandbeleid nodig. Dat beleid moet gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid, mensenrechten en duurzaamheid. In de wereld van nu is de macht steeds meer verdeeld over verschillende regionale machtsblokken, zoals China en de VS. De tijd waarin de EU haar bondgenoten blind volgt, is voorbij. Volt wil de positie van de EU in de wereld verstevigen en een succesvol buitenlandbeleid voeren dat gebaseerd is op mensenrechten, duurzaamheid en samenwerking.

Europese vlaggen wapperen voor kantoorgebouwen

Een Europese economie van de toekomst

De toekomst voor industriële en economische ontwikkeling is groen. Volt wil dat niet alleen geld en materiële welvaart centraal stellen, maar welvaart breder bekijken: gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en veiligheid. Het Europese verdienmodel voor de toekomst draagt zorg voor de brede welvaart van alle mensen in én buiten de EU.

Europees Parlement gebouw in Brussel

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Download Verkiezingsprogramma 2023 (PDF)
 • 01

  Slimme overheid

  Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

 • 02

  Economische renaissance

  De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

 • 03

  Sociale gelijkheid

  Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

 • 04

  Wereldwijde balans

  Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

 • 05

  Kracht bij de burger

  Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

 • +1

  EU-hervorming

  Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering