Standpunten / Een sterk en veilig Europa

Een permanente Europese zetel in de VN Veiligheidsraad

Volt wil een permanente Europese zetel in de VN-Veiligheidsraad. Om dit te bereiken vormen we de permanente zetel van Frankrijk om tot een permanente zetel voor de Europese Unie.

De wereld staat voor complexe uitdagingen die om internationale samenwerking en sterke diplomatie vragen. Daarom is het tijd voor een permanente Europese zetel in de VN-Veiligheidsraad. Door één gezamenlijke zetel te creëren voor de Europese Unie, kunnen we onze invloed en effectiviteit op het wereldtoneel vergroten. 

Van Franse zetel naar Europese zetel
De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden, waarvan vijf permanente zetels: China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. Volt stelt voor om de huidige permanente zetel van Frankrijk in de VN-Veiligheidsraad om te vormen tot een zetel voor de Europese Unie. Dit betekent dat Europa als geheel één krachtige stem krijgt in de Veiligheidsraad, die onze gezamenlijke standpunten en belangen beter kan vertegenwoordigen. Door deze verandering kan Europa krachtiger bijdragen aan wereldwijde vrede en veiligheid.

Waarom een Europese zetel?

 • Meer invloed en effectiviteit
  Een gezamenlijke Europese zetel versterkt onze positie en zorgt ervoor dat we meer invloed kunnen uitoefenen op internationale besluitvorming.

 • Eendracht maakt macht
  Door als één blok op te treden, kunnen we onze inspanningen en middelen bundelen, wat leidt tot een sterkere en meer coherente Europese buitenlandse politiek.

 • Snellere en efficiëntere besluitvorming
  Met een Europese zetel kunnen we sneller reageren op internationale crises en effectiever samenwerken met andere wereldmachten.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Op de hoogte blijven over onze plannen met Europa?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt regelmatig updates over (Europese én Nederlandse) evenementen, en onze samenwerkingen met andere landen.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
 • 01

  Slimme overheid

  Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

 • 02

  Economische renaissance

  De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

 • 03

  Sociale gelijkheid

  Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

 • 04

  Wereldwijde balans

  Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

 • 05

  Kracht bij de burger

  Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

 • +1

  EU-hervorming

  Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering