Standpunten / Nieuwe economie

Meer aandacht voor cruciale sectoren

Bepaalde sectoren zijn essentieel voor het functioneren van onze samenleving. Volt erkent het belang van sectoren als zorg, ICT, onderwijs en techniek, en pleit voor meer aandacht en investeringen in deze sectoren. Gericht stimuleren van om- en bijscholing, actief werven van nieuw personeel en actief begeleiden van werkzoekenden naar maatschappelijk cruciale beroepen, vergroot de veerkracht van onze samenleving en verkleint tegelijkertijd het tekort aan arbeidskrachten in deze belangrijke sectoren.

Scholingsbudgetten voor om- en bijscholing
Om- en bijscholing zijn essentieel om te voldoen aan de groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel in cruciale sectoren. Volt stelt voor om scholingsbudgetten meer gericht in te zetten, zodat mensen de juiste vaardigheden kunnen ontwikkelen om in deze sectoren te werken. Dit omvat onder andere trainingen, opleidingen en cursussen die aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt.

Werven en begeleiden van werkzoekenden
Naast scholing moet het aantrekken van nieuw personeel de tekorten in belangrijke sectoren verminderen of zelfs opheffen. Volt stelt daarom voor om in Nederland een grootschalige, landelijke wervingscampagne op te zetten om meer mensen te interesseren voor deze sectoren. Tegelijkertijd willen we werkzoekenden actief begeleiden naar maatschappelijk cruciale beroepen. Het werkbedrijf van het UWV zal zich hoofdzakelijk gaan richten op deze begeleiding, waardoor meer middelen en personeel beschikbaar komen voor deze belangrijke taak.

Focus op begeleiden en terugkeer naar de arbeidsmarkt
Het heroriënteren van de taakstelling van het werkbedrijf van het UWV op begeleiding naar maatschappelijk cruciale beroepen is een prioriteit voor Volt. Door minder nadruk te leggen op fraudebestrijding en meer op het ondersteunen van werkzoekenden bij het vinden van werk in deze sectoren, kunnen we meer mensen effectief terugbrengen naar de arbeidsmarkt en de tekorten in cruciale sectoren verminderen. 

De ervaring en kennis die daarbij worden opgedaan delen we binnen Europa zodat ook organisaties in andere landen er hun voordeel mee kunnen doen. Zo bouwen we samen aan een veerkrachtige samenleving die voorbereid is op de uitdagingen van de toekomst.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering