Standpunten / Nieuwe economie

Een duurzame markt

Nu duidelijk is dat de grenzen van wat onze planeet aankan steeds verder worden overschreden en onze afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen alsmaar voelbaarder wordt, is een verschuiving naar een duurzame en circulaire economie wezenlijk van belang. Volt zet zich in voor een economische transformatie waarin het verminderen, hergebruiken en recyclen van producten, materialen en grondstoffen centraal staan. Niet alleen om het milieu te sparen, maar ook om onze Europese economische veerkracht en wereldwijde concurrentiepositie te versterken.

Op weg naar een duurzame markt in 2030 
Voor een duurzame markt in 2030 is strengere regelgeving nodig die producenten verplicht om milieuvriendelijke productiemethoden te gebruiken en producten te ontwerpen die lang meegaan en gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Volt pleit voor het stellen van strenge ecologische eisen aan het ontwerp van nieuwe producten, zodat duurzaamheid vanaf het begin wordt ingebouwd in het product en het productieproces (by design). Bestaande producten en hun productiemethoden moeten worden getoetst op voldoende duurzaamheid en circulariteit. Indien die onvoldoende zijn, worden de producten uit de handel gehaald.

Stoppen van productvernietiging en bevorderen van hergebruik 
Een cruciale stap naar een duurzame samenleving is stoppen met vernietigen van onverkochte producten door producenten, zoals onverkochte kleding en elektronica. Door producten daarnaast een tweede leven te geven, verminderen we niet alleen afval, maar ook de druk op natuurlijke hulpbronnen. Dit creëert een meer circulaire economie waarin grondstoffen efficiënt worden gebruikt en afval wordt geminimaliseerd. Zeer vervuilende industrieën zoals de fastfashionindustrie moeten de wereld uit, onder andere door het heffen van belasting op milieubelastende (import)goederen en door het stimuleren van meer duurzaam koopgedrag door consumenten. 

Transparantie en consumentenbescherming
Om consumenten te helpen bij het maken van duurzame keuzes, pleit Volt voor de introductie van één Europees duurzaamheidslabel. Dit label biedt consumenten transparantie en duidelijkheid over de duurzaamheid van producten, of het nu gaat om kleding, voedsel of elektronica. Het maakt het voor consumenten gemakkelijker om bewuste keuzes te maken en stimuleert bedrijven om duurzame productiepraktijken te omarmen. 

Daarnaast zet Volt zich in voor meer transparantie over duurzaamheid, door bedrijven die zich schuldig maken aan greenwashing aan de kaak te stellen en te beboeten. Op deze manier willen we consumenten beschermen tegen misleidende informatie en ervoor zorgen dat duurzaamheid geen marketingtruc is, maar volledig is geïntegreerd in de bedrijfspraktijk. Consumenten hebben zelf ook een verantwoordelijkheid bij het maken van duurzame keuzes. Juist daarvoor zijn eenduidige, heldere en transparante labels een noodzaak. Deze labels mogen niet door de producerende industrie zelf worden ontwikkeld; ze dienen uitsluitend op onafhankelijke wetenschappelijke inzichten te berusten. 

Klimaatimpact verrekenen in prijzen (C02-belasting)
Het is van groot belang om de negatieve sociale en klimaatimpact van producten te verrekenen in de prijs, omdat dit een effectieve manier is om duurzaam gedrag te stimuleren en de transitie naar een groenere economie te versnellen. Een CO2-belasting prikkelt consumenten om bewust te kiezen voor producten met een lagere milieu-impact. Lokaal geproduceerde goederen worden zo een logische keuze voor consumenten. Tegelijkertijd moedigt het producenten aan hun productieprocessen te verduurzamen en hun CO2-uitstoot te verminderen, zodat hun producten financieel aantrekkelijker worden. 

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Wil je een bijdrage leveren?

Als vrijwilliger kun je op allerlei vlakken bijdragen aan een nieuwe economie. Je kunt beleid helpen schrijven, het land in om gesprekken te voeren, of deelnemen aan interne discussies.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering