Standpunten / Nieuwe economie

Progressieve inkomsten- en vermogensbelasting

We introduceren een progressief stelsel in box 2 van de inkomstenbelasting, met een tarief van 28% tot 50.000 euro, 30% tussen 50.000 en 100.000 euro en 35% boven de 100.000 euro. Momenteel kunnen mensen grote bedragen belastingvrij lenen bij hun eigen bv. Om dit te ontmoedigen verlagen we de grens waarbij schulden bij de eigen vennootschap worden belast met een box 2-heffing naar 200.000 euro. Er wordt een progressieve vermogensbelasting geïntroduceerd voor vermogens boven één miljoen euro. De erf- en schenkbelasting wordt aangepakt door deze relatie-onafhankelijk te maken. Daarnaast zal er voor bedragen tot 150.000 euro een tarief van 30% gelden en daarboven een tarief van 40%. In de erfbelasting zal de eerste 10.000 euro worden vrijgesteld.

Een rechtvaardig belastingsysteem 
Volt pleit voor een progressief belastingstelsel dat eerlijkheid en rechtvaardigheid bevordert doordat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Onze kernpunten zijn:

  • Progressief stelsel in box 2 van de Inkomstenbelasting
    Een van de kernpunten van het belastingbeleid van Volt is de invoering van een progressief stelsel in box 2 van de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat het belastingtarief toeneemt naarmate het inkomen stijgt. Volt stelt voor een tarief van 28% toe te passen op inkomens tot 50.000 euro, 30% voor inkomens tussen 50.000 en 100.000 euro, en 35% voor inkomens boven de 100.000 euro. Hiermee wordt een eerlijke bijdrage van hogere inkomens aan de samenleving gewaarborgd.

  • Aanpakken van belastingontwijking via eigen bv's
    Momenteel kunnen mensen grote bedragen belastingvrij lenen bij hun eigen besloten vennootschap). Volt wil deze praktijk ontmoedigen door de grens waarbij schulden bij de eigen vennootschap worden belast door een box 2-heffing, te verlagen naar 200.000 euro. Dit draagt bij aan een meer rechtvaardige behandeling van inkomsten uit eigen bv's en voorkomt belastingontwijking via deze route.

  • Progressieve vermogensbelasting voor grote vermogens
    Naast een progressief stelsel voor inkomsten, stelt Volt ook voor om een progressieve vermogensbelasting in te voeren voor vermogens boven één miljoen euro. Dit houdt in dat vermogensbezitters met hogere vermogens een hoger belastingtarief betalen, waardoor de lasten eerlijk worden verdeeld en excessieve vermogensgroei wordt tegengegaan.

  • Hervorming van erf- en schenkbelasting
    Volt wil de erf- en schenkbelasting hervormen om deze rechtvaardiger te maken. Een belangrijke maatregel is het relatie-onafhankelijk maken van deze belastingen, waardoor de relatie tussen de schenker of erflater en de ontvanger niet langer van invloed is op het belastingtarief. Daarnaast stelt Volt voor een erfbelastingvrijstelling voor de eerste 10.000 euro in te voeren en een progressief tarief van 30% voor bedragen tot 150.000 euro en 40% voor bedragen daarboven.

Het invoeren van progressieve inkomsten- en vermogensbelastingen is een cruciale stap naar een eerlijker belastingsysteem dat bijdraagt aan een rechtvaardige verdeling van welvaart en het tegengaan van belastingontwijking. Volts voorstellen om een progressief stelsel in box 2 van de inkomstenbelasting in te voeren, belastingontwijking via eigen bv's aan te pakken, een progressieve vermogensbelasting in te voeren en de erf- en schenkbelasting te hervormen, getuigen van haar inzet voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Wil je een bijdrage leveren?

Als vrijwilliger kun je op allerlei vlakken bijdragen aan een nieuwe economie. Je kunt beleid helpen schrijven, het land in om gesprekken te voeren, of deelnemen aan interne discussies.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering