Standpunten / Nieuwe economie

Eerlijke belasting op buitensporige crisiswinsten

Volt stelt de invoering voor van een Europese meevallersheffing in reactie op algemene maatschappelijke crisissituaties. Deze maatregel is bedoeld om bedrijven die buitensporig profiteren van een crisis extra te belasten, waarbij de extra belastingopbrengsten ten goede komen aan de gehele maatschappij. Waarom wil Volt deze aanpak? 

Rechtvaardigheid in tijden van crisis
Tijdens een crisis, zoals een economische recessie, een dreiging van buitenaf of een pandemie, ervaren veel bedrijven en individuen financiële moeilijkheden. Echter, sommige bedrijven kunnen juist aanzienlijke winsten behalen als gevolg van de crisis, bijvoorbeeld door de verkoop van cruciale producten of diensten, door speculatieve activiteiten, of door profijt te trekken van marktverstoringen. Volt gelooft dat bedrijven die buitenproportioneel profiteren van een crisis een extra financiële bijdrage moeten leveren aan het opvangen van de negatieve gevolgen van de crisis voor de samenleving als geheel.

Stimuleren van solidariteit en sociale cohesie
Door een Europese meevallersheffing in te voeren, benadrukt Volt het belang van solidariteit en sociale cohesie binnen de Europese Unie. De opbrengsten van deze heffing kunnen worden gebruikt om cruciale sociale voorzieningen te financieren, zoals gezondheidszorg, werkgelegenheidsprogramma's, onderwijs en maatschappelijke ondersteuning. Op deze manier dragen bedrijven, die tijdens een crisis buitengewone winsten behalen, bij aan het verlichten van de lasten voor de totale samenleving.

Voorkomen van ongelijke welvaartsverdeling
Zonder een meevallersheffing zouden buitensporige winsten tijdens een crisis kunnen leiden tot een ongewenste ongelijke verdeling van kansen en welvaart omdat sommige bedrijven of individuen aanzienlijk winst maken terwijl anderen worstelen om het hoofd boven water te houden. Door een Europese meevallersheffing in te voeren, pogen we deze kansen- en welvaartsongelijkheid recht te trekken door een eerlijkere verdeling van de baten en lasten van de crisis.

De invoering van een Europese meevallersheffing is een krachtige stap naar eerlijke belastingen en solidariteit in tijden van crisis. Door bedrijven die bovenmatig profiteren van een crisis extra te belasten, komt geld vrij om de maatschappij als geheel te ondersteunen en om de negatieve gevolgen van de crisis te verzachten. Volt zet zich in voor deze maatregel als onderdeel van haar streven naar een rechtvaardige en veerkrachtige Europese Unie.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering