Jongeren verdienen meer geld
Het klinkt logisch: hetzelfde werk, hetzelfde loon. Toch is dit voor jongvolwassenen in Nederland niet het geval. Vanaf je 18e mag je stemmen, trouwen en zelfs autorijden, maar als het gaat om eerlijk betaald krijgen voor je werk, word je als jongere op achterstand gezet. Dit is geen kwestie van een paar euro minder, het is structurele ongelijkheid. Jongeren verdienen een minimumloon dat wèl past bij hun volwassen verantwoordelijkheden: jongeren verdienen meer!
Een verouderd systeem
Het minimumjeugdloon werd in de jaren zeventig ingevoerd om jongeren een betere kans te geven op de arbeidsmarkt. De tijd heeft deze regeling inmiddels volledig ingehaald. Terwijl het minimumloon in Nederland € 13,68 per uur bedraagt, krijgen 18-jarigen slechts de helft: € 6,84 per uur. Dat betekent dat ze voor hetzelfde werk en dezelfde inspanningen minder betaald krijgen dan hun (iets) oudere collega’s. En dat terwijl ze dezelfde uitgaven hebben: huur, boodschappen en daarbovenop ook nog eens studiekosten.
Voor 360.000 18-, 19- en 20-jarigen die onder dit systeem vallen, zijn de gevolgen enorm. Terwijl jongeren bovengemiddeld hard worden getroffen door financiële onzekerheid, schulden en torenhoge huurprijzen. Dat moet eerlijker!
Argumenten uit het verleden houden geen stand
De wereld is sinds de jaren zeventig veranderd, maar het minimumjeugdloon is in het verleden blijven hangen. De arbeidsmarkt wordt niet langer overspoeld met werkzoekenden maar met vacatures. Vooral in sectoren waar veel jongeren werken, zoals de horeca en supermarkten, is de vraag naar personeel groot.
Daarnaast hebben eerdere aanpassingen aan het jeugdloon al aangetoond dat gelijke beloning voor jongvolwassenen niet leidt tot minder werkgelegenheid. Nadat in 2017 het jeugdloon voor 21- en 22-jarigen was verhoogd tot het reguliere minimumloon, bleken jongeren nog steeds aan het werk te komen. De doemscenario’s van hogere prijzen en minder banen zijn simpelweg niet uitgekomen. Bovendien wordt het hogere loon ook weer uitgegeven en dat is goed voor de economie.
Tijd voor actie
Volt pleit voor een eerlijk minimumloon vanaf 18 jaar. Geen onderscheid meer op basis van leeftijd, maar gelijkwaardigheid voor alle hardwerkende meerderjarige Nederlanders. Jongeren zijn volwassen genoeg om te stemmen, te trouwen en om auto te rijden – en verdienen daarom dezelfde economische rechten. Dit voorstel is niet alleen rechtvaardig, maar ook uitvoerbaar. De verhoging zou minder dan 0,5% van de totale loonkosten bedragen.
Wat levert het op?
De voordelen zijn groot: jongvolwassenen krijgen eindelijk het loon waar ze recht op hebben en daarmee meer financiële ruimte om in hun toekomst te investeren. Werken naast je studie wordt aantrekkelijker als je niet meer met een half loon naar huis gaat. Jongeren kunnen zich beter focussen op hun studie zonder zich constant zorgen te hoeven maken over hun financiën. Meer verdienen betekent minder lenen – en dat is een directe investering in hun eigen toekomst.
Dit versterkt niet alleen de positie van jongeren, maar ook die van de samenleving als geheel. Een financieel gezondere jongere betekent een sterkere economie en een meer toekomstgerichte, veerkrachtige maatschappij. Werkgevers in sectoren zoals de horeca en de retail profiteren bovendien van gemotiveerder personeel. Dit draagt bij aan een stabielere en duurzamere arbeidsmarkt.
Samen bouwen aan een eerlijke toekomst
Volt zet zich in voor vooruitgang - een samenleving waarin iedereen een eerlijke kans krijgt. Jongeren zijn de toekomst, en door hen gelijkwaardig te belonen, investeren we direct in de kracht van een nieuwe generatie. Laten we afscheid nemen van een achterhaald systeem en bouwen aan een eerlijke arbeidsmarkt waarin niet leeftijd maar inspanningen het loon bepalen.
Niet meer dan logisch toch?
Marieke Koekkoek