Standpunten / Nieuwe economie

Eén Europese winstbelasting

Volt pleit voor de invoering van één Europese winstbelasting die uniform wordt toegepast in de hele Europese Unie. Deze maatregel moet een einde maken aan de zogeheten race to the bottom, waarbij lidstaten elkaar beconcurreren met lagere belastingtarieven voor grote multinationale bedrijven. 

Wat zijn de voordelen van het invoeren van één Europese winstbelasting?

  • Voorkomen van concurrentie tussen lidstaten
    Het invoeren van één Europese winstbelasting zorgt ervoor dat lidstaten niet langer tegen elkaar worden uitgespeeld door grote multinationals. Op dit moment kunnen bedrijven hun activiteiten verplaatsen naar landen met lagere belastingtarieven, waardoor de belastinginkomsten van de andere lidstaten worden ondermijnd. Met een uniform belastingtarief in de hele EU wordt deze concurrentie met lagere belastingtarieven tenietgedaan en wordt een eerlijke en gelijke behandeling van bedrijven gewaarborgd.

  • Verzekeren van meer belastinginkomsten voor Europa
    De invoering van één Europese winstbelasting zal resulteren in meer belastinginkomsten voor de Europese Unie als geheel. Doordat multinationale bedrijven niet langer kunnen profiteren van belastingvoordelen door te opereren in lidstaten met lagere tarieven, zal de belastinggrondslag worden verbreed en zullen de inkomsten voor de EU toenemen. Deze extra inkomsten kunnen vervolgens worden geïnvesteerd in zaken die de levens van alle Europeanen verbeteren, zoals onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en sociale voorzieningen.

  • Bevorderen van eerlijke concurrentie en gelijke kansen
    Een uniforme Europese winstbelasting bevordert eerlijke concurrentie en creëert gelijke kansen voor alle bedrijven, ongeacht omvang of locatie binnen de EU. Hierdoor worden kleine en middelgrote ondernemingen niet langer benadeeld ten opzichte van grote multinationals die kunnen profiteren van belastingontwijking. Dit draagt bij aan een gezonder ondernemersklimaat en stimuleert innovatie en groei in de gehele Europese economie.

De invoering van één Europese winstbelasting is een cruciale stap op de weg naar een eerlijker en transparanter belastingstelsel voor de Europese Unie. Door een einde te maken aan de strijd om het laagste belastingtarief en door meer belastinginkomsten te genereren, vergroot de EU haar mogelijkheden om de levensstandaard van alle Europeanen te verbeteren en een rechtvaardiger samenleving op te bouwen. Volt zet zich in voor deze maatregel als onderdeel van haar streven naar een eerlijke en welvarende Europese Unie.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering