Standpunten / Nieuwe economie

Bestaanszekerheid voor iedereen

Om te kunnen meedoen in onze maatschappij is een inkomen onmisbaar. Alles wordt uitgedrukt in geld. Als je (tijdelijk) niet in staat bent om te werken en zo geld te verdienen, kom je als burger echt in de problemen. Om ondersteuning te krijgen moet je door een bureaucratische molen met complexe aanvraagprocedures. Veel mensen haken af omdat ze daar niet mee om kunnen gaan. Volt wil daarom een grondige herziening van het bestaande systeem, met als doel het creëren van een meer rechtvaardig en toegankelijk sociaal vangnet. De volgende stap is dan een hervorming van ons belastingstelsel met een basistoelage voor alle volwassenen. 

Het huidige systeem verbeteren en vereenvoudigen
Het moet eenvoudiger en begrijpelijker, voor iedereen. Daarom nemen we afscheid van alle bestaande toeslagen, heffingskortingen, aftrekposten, vrijstellingen en werkgevers- en werknemerspremies. In plaats daarvan voeren we een nieuwe, aangepaste inkomstenbelasting in. Samen met een basistoelage is dit een eerste stap richting van een basisinkomen. 

Sociaal minimum verhogen
Belangrijk in de strijd tegen een armoedig bestaan is een rechtvaardig sociaal minimum. Als burger moet je geen financiële zorgen hebben over het wel of niet kunnen betalen van basisbenodigdheden als voedsel, zorg, huisvesting en energie. Door het sociaal minimum te verhogen, werken we toe naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen. 

Vernieuwen van de participatiewet
Het vernieuwen van de participatiewet is een essentieel onderdeel van onze visie. Ondersteuning van burgers in de vorm van bijstand moet een systeem worden op basis van vertrouwen. De menselijke maat moet centraal staan. Dat betekent ook dat de bijstandsbedragen hoger moeten worden zodat ze de werkelijke kosten van levensonderhoud dekken en mensen niet meer afhankelijk zijn van voedselhulp of andere vormen van extra ondersteuning. Deze visie op de bijstand ondersteunt ons streven naar een basisinkomen voor alle volwassenen. 

Financiële zekerheid voor iedereen
Werkgeverspremies worden afgeschaft, waarna bedrijven de vrijgekomen middelen gebruiken om de lonen van werknemers te verhogen. Door de belastingvrije voet te verlagen, profiteren werknemers direct van deze loonsverhoging. Dat maakt werken en op die manier extra inkomen verwerven voor alle volwassenen aantrekkelijk, ook na invoering van een basistoelage. Het belang van de basistoelage is dat burgers meer financiële zekerheid krijgen, ongeacht hun situatie en persoonlijke omstandigheden. 

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering