Standpunten / Nieuwe economie

Minimumloon omhoog

We verhogen het minimumloon voor nu naar 14 euro per uur, en sluiten een verdere stijging niet uit. Deze stijging van het minimumloon mag alleen niet ten koste gaan van kleine ondernemers, en zo - onbedoeld - grote bedrijven in de kaart spelen. De gekoppelde minimum- en AOW-uitkeringen volgen deze stijgingen niet, aangezien deze al zo hoog geworden zijn dat ze het sociaal minimum garanderen. De huishoudtoelage wordt op zo’n manier aangepast dat de huishoudens met de laagste inkomens in ieder geval op het nieuwe sociaal minimum uitkomen. Daarnaast schaffen we het minimumjeugdloon geleidelijk af, door dit gelijk te trekken met het wettelijk minimumloon. Zo zorgen we ervoor dat iedere werkende vanaf achttien jaar een fatsoenlijk loon krijgt.

Verhogen van het minimumloon
Volt pleit voor een aanzienlijke verhoging van het minimumloon om tegemoet te komen aan de stijgende kosten van levensonderhoud en de toenemende economische ongelijkheid te dempen. Een verhoging van het minimumloon naar een niveau dat een leefbaar inkomen garandeert, is essentieel om armoede onder werkenden te bestrijden en sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Volt streeft ernaar om het minimumloon geleidelijk te verhogen naar een bedrag dat overeenkomt met de reële kosten van levensonderhoud, waarbij ook wordt gekeken naar regionale verschillen binnen Europa. Tegelijkertijd werken we stapsgewijs toe naar een basisinkomen.

Beschermen van kleine ondernemers
Hoewel Volt zich inzet voor een verhoging van het minimumloon, erkennen we ook de uitdagingen waarmee we daarmee kleine ondernemers confronteren. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen die voorkomen dat een verhoogd minimumloon een onevenredige last oplevert voor kleine bedrijven. Volt pleit voor ondersteuningsprogramma's die kleine ondernemers helpen om de overgang naar een hoger minimumloon te vergemakkelijken, zonder gevaar voor hun levensvatbaarheid.

Afschaffen van het minimumjeugdloon
Volt is van mening dat het huidige onderscheid tussen het minimumloon voor jongeren en volwassenen moet verdwijnen. Door het minimumjeugdloon geleidelijk af te schaffen en gelijk te trekken met het wettelijk minimumloon, zorgt Volt ervoor dat alle werkenden een eerlijk loon ontvangen, ongeacht hun leeftijd. Dit draagt bij aan het bevorderen van gelijke kansen en het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Sociale bescherming en inclusiviteit
Naast het verhogen van het minimumloon pleit Volt voor een sterke sociale bescherming en grotere inclusiviteit op de arbeidsmarkt. Dit omvat onder meer het waarborgen van gelijke beloning voor gelijk werk, het versterken van collectieve arbeidsovereenkomsten en het bestrijden van gender- en etnische loonkloven. Volt streeft naar een samenleving waarin alle werkenden worden gewaardeerd en gerespecteerd, ongeacht hun identiteit, achtergrond of sociale status.

In dit tijdperk van toenemende economische ongelijkheid en sociale onrust is een eerlijk en rechtvaardig minimumloon cruciaal. Volt staat voor een vernieuwend beleid, gericht op het versterken van het minimumloon, het beschermen van werknemersrechten en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid. Met deze maatregelen streeft Volt naar het creëren van een inclusieve en welvarende samenleving waarin iedereen de kans krijgt om te gedijen, te floreren en bij te dragen aan het algemeen welzijn.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Stem Volt tijdens de Europese verkiezingen op 6 juni.

Wil je een bijdrage leveren?

Als vrijwilliger kun je op allerlei vlakken bijdragen aan een nieuwe economie. Je kunt beleid helpen schrijven, het land in om gesprekken te voeren, of deelnemen aan interne discussies.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering