Standpunten / Nieuwe democratie

Burgerberaden en burgerbudgetten

Onder de laatste kabinetten is het vertrouwen in de politiek fors gedaald. Er is een duidelijke kloof merkbaar tussen de burger en de politiek. Volt wil die kloof dichten door de burger meer te betrekken bij besluitvorming. Volt pleit voor permanente nationale burgerberaden en burgerbudgetten. Deze middelen bieden de burger meer directe inspraak, zodat iedereen in Nederland zich gehoord voelt en de mogelijkheid heeft mee te praten over belangrijke thema’s als klimaatverandering, migratie en de economie. 

Nationale burgerberaden met directe inspraak
Permanente nationale burgerberaden zijn een vorm van democratie waarbij willekeurig geselecteerde burgers regelmatig samenkomen om belangrijke maatschappelijke thema’s te bespreken. Deze burgerberaden bestaan uit diverse groepen mensen die gezamenlijk praten, leren en beslissen over onderwerpen die van invloed zijn op de samenleving. Politici nemen de aanbevelingen van deze burgerberaden mee in hun beleidsvorming. Iedereen krijgt hierdoor meer directe inspraak. 

Burgerbudgetten
Volt pleit voor een invoering van burgerbudgetten, waarbij burgers direct zeggenschap krijgen over de besteding van een deel van de overheidsbegroting. Zij kunnen bijvoorbeeld stemmen over de financiering van projecten binnen een bepaald beleidsterrein, zoals stadsvernieuwing, jeugdvoorzieningen of milieuprojecten. Burgerbudgetten stellen burgers aldus in staat om actief deel te nemen aan het besluitvormingsproces en daadwerkelijk een verschil te maken in de Nederlandse politiek. 

Permanente nationale burgerberaden en burgerbudgetten bieden voordelen voor zowel burgers als beleidsmakers:

  • Meer burgerbetrokkenheid
    Door burgers direct te betrekken bij de besluitvorming vergroten permanente nationale burgerberaden en burgerbudgetten de betrokkenheid en het vertrouwen van burgers in de politiek. Dit leidt tot meer gelegitimeerd beleid, met een korte lijn tussen burger en politiek.

  • Beter beleid
    Het betrekken van burgers bij de besluitvorming zorgt voor een breder scala aan perspectieven en ideeën, wat zorgt voor beter doordachte en inclusieve beleidsbeslissingen. Door de input van burgers serieus te nemen, zijn beleidsmakers  in staat beleid te ontwikkelen dat beter aansluit bij meningen uit de samenleving.

  • Versterking van de democratie
    Permanente nationale burgerberaden en burgerbudgetten versterken de democratie door burgers een directe stem te geven in het besluitvormingsproces. Dit draagt bij aan een inclusieve en open democratie waarin alle stemmen worden gehoord en serieus worden genomen.

Debat en dialoog zorgen voor draagvlak
Volt pleit voor de invoering van permanente burgerberaden en burgerbudgetten op nationaal niveau. We geloven dat deze instrumenten kunnen helpen om de betrokkenheid van burgers bij de politiek te vergroten en het vertrouwen in de democratie te herstellen. 

Om permanente nationale burgerberaden en burgerbudgetten te realiseren, is een breed maatschappelijk draagvlak en politieke wil nodig. Volt wil het voortouw nemen in dit proces door het stimuleren van debat en dialoog en het samenwerken met andere politieke partijen en maatschappelijke organisaties die deze doelen delen. Samen kunnen we streven naar een sterker, meer inclusief en open democratisch systeem dat recht doet aan de stem van alle burgers.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering