Standpunten / Nieuwe democratie

Investeren in sociale advocatuur

In een rechtvaardige samenleving moet iedereen, zonder financiële drempel, toegang hebben tot juridische bijstand. Volt erkent de cruciale rol van de sociale advocatuur in het waarborgen van deze toegang en zet zich daarom in voor substantiële investeringen en hervormingen in deze sector. 

Het belang van sociale advocatuur
Sociale advocatuur biedt juridische bijstand aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven om een commerciële advocaat in te schakelen. Dit betreft vaak kwetsbare groepen zoals mensen met een laag inkomen, werklozen, migranten en slachtoffers van geweld of discriminatie. Zonder toegang tot sociale advocatuur lopen deze mensen het risico geen juridische hulp te krijgen, wat hun situatie verder kan verslechteren en de ongelijkheid in de samenleving kan vergroten.

Bezuinigingen vergroten ongelijkheid
De sociale advocatuur in Nederland staat onder druk. De afgelopen jaren zijn er bezuinigingen doorgevoerd en is de werkdruk voor sociale advocaten toegenomen. Dit heeft geleid tot diverse problemen:

  • Onderfinanciering
    Sociale advocaten ontvangen vaak onvoldoende vergoeding voor hun werk. Dit bedreigt hun financiële zekerheid  en maakt het moeilijk om de kwaliteit van de juridische bijstand te waarborgen.

  • Hoge werkdruk
    Door onderfinanciering en een toenemende vraag naar juridische bijstand kampen sociale advocaten met een hoge werkdruk, wat kan leiden tot verminderde dienstverlening, met de sociale advocaat en daardoor ook de cliënt als slachtoffer.

  • Ongelijke toegang tot recht
    De combinatie van onderfinanciering en hoge werkdruk zorgt ervoor dat niet iedereen de juridische bijstand krijgt die nodig is, wat de ongelijkheid in toegang tot het recht vergroot.

Sociale advocatuur hervormen
Volt erkent de essentiële rol van de sociale advocatuur en zet zich in voor substantiële investeringen en hervormingen om deze sector te versterken. Volt stel het volgende voor:

  • Verhoging van de vergoedingen
    Door de vergoedingen te verhogen, willen we ervoor zorgen dat sociale advocaten een eerlijke beloning krijgen voor hun werk en in staat zijn om kwalitatief hoogwaardige juridische bijstand te blijven bieden. Dit helpt ook om de financiële duurzaamheid van de sociale advocatuur te waarborgen.

  • Vermindering van de administratieve last
    Sociale advocaten worden vaak geconfronteerd met een aanzienlijke administratieve last, wat ten koste gaat van de tijd die zij kunnen besteden aan hun cliënten. Volt wil deze administratieve last verminderen door procedures te vereenvoudigen en te digitaliseren. Dit stelt sociale advocaten in staat om efficiënter te werken en meer tijd te besteden aan de juridische bijstand die hun cliënten nodig hebben.

  • Ondersteuning en opleiding
    Volt wil investeren in de professionele ontwikkeling van sociale advocaten door middel van training en opleiding. Door sociale advocaten toegang te geven tot hoogwaardige opleidingsprogramma's kunnen zij hun vaardigheden en kennis op peil houden en beter inspelen op de behoeften van hun cliënten. Daarnaast willen we een ondersteuningsnetwerk opzetten om sociale advocaten te helpen bij ingewikkelde zaken en om de werkdruk te verlichten.

  • Toegankelijkheid en bewustwording
    Om ervoor te zorgen dat iedereen die juridische bijstand nodig heeft op de hoogte is van diens rechten en de beschikbare hulp, wil Volt investeren in bewustwordingscampagnes. Deze campagnes richten zich op het informeren van kwetsbare groepen over hun recht op juridische bijstand en hoe zij toegang kunnen krijgen tot sociale advocatuur. Dit omvat ook het verbeteren van de bereikbaarheid van sociale advocaten door middel van laagdrempelige toegangspunten en digitale platforms.

Samenwerking met belanghebbenden
Volt erkent dat de verbetering van de sociale advocatuur een gezamenlijke inspanning vereist. We willen samenwerken met advocaten en hun organisaties, juridische hulpinstanties, maatschappelijke organisaties en de overheid om een breed gedragen en effectief beleid te ontwikkelen. Door de krachten te bundelen, kunnen we ervoor zorgen dat de investeringen en hervormingen in de sociale advocatuur daadwerkelijk leiden tot betere toegang tot recht voor iedereen.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering