Standpunten / Nieuwe democratie

Transparante overheid

Het vertrouwen van burgers in de politiek staat op een laag pitje. Volt wil het tij keren en zet zich in voor een transparante overheid met onder meer een verplicht lobbyregister. Dit om de betrokkenheid van burgers bij de politiek te vergroten, corruptie tegen te gaan en de integriteit van politici en politieke partijen te waarborgen. 

Het belang van een transparante overheid
Een transparante overheid biedt burgers een open en directe toegang tot informatie over overheidsbesluiten, beleidsvorming en de werking van overheidsinstellingen. Dit is cruciaal om verschillende redenen:

  • Vertrouwen en verantwoording
    Transparantie verhoogt het vertrouwen van burgers in de overheid. Als burgers kunnen zien hoe beslissingen worden genomen, begrijpen ze die beter en weten ze wie er verantwoordelijk voor is.

  • Corruptiebestrijding
    Een transparante overheid belemmert corruptie en belangenverstrengeling. Openbaarheid van informatie zorgt ervoor dat burgers en media de overheid kunnen controleren.

  • Betere beleidsvorming
    Wanneer beleidsprocessen transparant zijn, kunnen burgers en belanghebbenden hun inzichten delen en mening geven. Dat leidt tot beter doordachte en inclusieve beleidsbeslissingen.

Openbaar lobbyregister
Lobbyen is een legitieme activiteit waarbij belangengroepen proberen beleidsmakers te beïnvloeden. Echter, zonder transparantie kan lobbyen leiden tot belangenverstrengeling en corruptie onder beleidsmakers en politici. Volt pleit voor de invoering van een verplicht en openbaar lobbyregister: alle lobbyisten en belangengroepen moeten zich registreren en hun contacten met beleidsmakers openbaar maken. Daarvoor zijn strikte regels nodig over de registratie en openbaarmaking van lobbyactiviteiten. Een onafhankelijke toezichthouder moet ervoor zorgen dat deze regels worden nageleefd en overtredingen worden bestraft. Deze toezichthouder moet voldoende middelen en bevoegdheden hebben om zijn taak effectief uit te kunnen voeren. 

Het lobbyregister moet toegankelijk zijn voor alle burgers. Dit betekent dat burgers gemakkelijk kunnen zien welke organisaties invloed proberen uit te oefenen op beleidsmakers en welke onderwerpen zij bespreken. Door deze informatie openbaar te maken, kunnen we de invloed van machtige belangengroepen verminderen en een eerlijker beleidsproces bevorderen.

Transparantieverplichting overheidsinstanties
Naast het lobbyregister pleit Volt voor een algemene transparantieverplichting voor overheidsinstanties, waarbij zij verplicht worden om hun besluitvormingsprocessen openbaar te maken. Dit omvat de notulen van vergaderingen, beleidsdocumenten en de namen van betrokken partijen. Door deze informatie online beschikbaar te stellen, kunnen burgers de beleidsvorming volgen en begrijpen.

Educatie en bewustwording stimuleren
Volt wil investeren in educatie over en bewustwording van het belang van transparantie en de rol van lobbyen in de politiek. Door burgers te informeren en bewust te maken, kunnen zij beter deelnemen aan het democratisch proces en verantwoordelijke keuzes maken. Dit omvat het aanbieden van voorlichtingscampagnes en educatieve programma's over hoe het lobbyregister werkt en waarom het belangrijk is.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

Meepraten, meedenken en meebeslissen over dit belangrijke onderwerp?

Word dan nu lid van Volt! Voor maar €2,50 per maand maak jij al een groot verschil. Samen bouwen we aan een Europa dat klaar is voor de toekomst. Meld je vandaag nog aan!

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering