Standpunten / Nieuwe democratie

Transnationale kieslijsten

Op dit moment vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats binnen nationale zuilen. Dat wil zeggen: je kunt alleen op kandidaten uit je eigen lidstaat stemmen. Wat Volt betreft moet je als EU-burger kunnen stemmen op alle Europese kandidaten. Dat zorgt voor het ontstaan van echt Europese politieke partijen die meer oog hebben voor wat Europa verbindt dan voor uitsluitend nationale belangen. Daarom is Volt voorstander van transnationale verkiezingen. 

Transnationale verkiezingen democratiseren Europa
Bij transnationale verkiezingen kunnen Europese burgers niet alleen stemmen op kandidaten uit hun eigen land, maar ook op kandidaten uit andere lidstaten van de Europese Unie. EU-burgers mogen dan twee stemmen uitbrengen: een stem voor een EP-lid van een nationale lijst en de andere voor iemand van een pan-Europese lijst. Daarbij moet ervoor gezorgd worden dat partijen verhoudingsgewijs hetzelfde aantal Europarlementariërs mogen leveren als het aantal door hen verkregen stemmen. Dit sluit het gebruik van een kunstmatige kiesdrempel uit. Zo zijn transnationale verkiezingen een cruciale stap naar een sterker en meer democratisch Europa. We geloven dat een sterke Europese democratie ons een betere positie biedt om de huidige uitdagingen, van klimaatbeleid tot armoedebeleid, aan te pakken. Met transnationale verkiezingen streven we naar een Europa waarin alle stemmen beter worden gehoord en vertegenwoordigd.

De voordelen van transnationale verkiezingen voor EU-burgers: 

  • Europese burgers kunnen stemmen op kandidaten die hen het beste vertegenwoordigen, ongeacht hun nationaliteit. Hierdoor is het Europees Parlement een betere afspiegeling van de Europese burger. 

  • Het democratisch gehalte van Europa stijgt. 

  • Het Europese politieke debat wordt bevorderd. Belangrijke Europese thema’s zullen meer aan bod komen dan de nationale belangen van Europarlementariërs.

  • Door burgers al vanaf het eerste moment mee te nemen in het kiezen voor Europese thema’s, stijgt hun betrokkenheid bij de EU. 

  • Een grotere, transnationale democratie versterkt de Europese identiteit. EU-landen betrekken elkaar meer in het bereiken van kiezers en komen dichter bij de kiezer te staan. 

Democratische controle van de EU-macht
De Europese Unie wordt door velen beschouwd als een ver-van-mijn-bedshow. Met de transnationale kieslijsten wil Volt daar verandering in brengen. Met Europese politieke partijen transformeert het Europees Parlement tot een democratisch Europees orgaan. Hierdoor controleren directe volksvertegenwoordigers de Europese macht en werken we toe naar een democratisch Europa, waarin elke burger een gelijke stem heeft.  

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering