Standpunten / Gelijke kansen

Ongelijkheid in het onderwijs verminderen

Volt zet zich in voor een wezenlijke verandering In ons onderwijssysteem: een stop op de financiering van religieus onderwijs. Omdat we geloven dat onderwijs een krachtig instrument is om gelijkheid te bevorderen. Door kinderen van alle geloofsovertuigingen samen te laten leren, creëren we een inclusieve omgeving waar begrip, respect en tolerantie groeien. Dit gaat niet alleen over onderwijs, maar over het vormgeven van een samenleving waarin iedereen dezelfde kansen heeft.

Dialoog en diversiteit
Een onderwijssysteem zonder religieuze basis bevordert diversiteit en dialoog. Kinderen leren verschillende perspectieven, achtergronden en culturen kennen, essentieel voor hun sociale en intellectuele ontwikkeling. Dit helpt ook bij het vormen van een gedeelde identiteit en gemeenschapsgevoel, essentieel voor een harmonieuze samenleving.

De rol van onderwijs in de bevordering van gelijkheid 
Privéscholen zijn vaak elitebolwerken, waar alleen kinderen van welgestelde ouders terecht kunnen. Hierdoor wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar dieper. Volt wil deze exclusieve instellingen afschaffen, zodat alle kinderen naar openbare scholen gaan. Op die manier wordt onderwijs voor iedereen toegankelijk en wordt sociale ongelijkheid teruggedrongen.

De focus leggen op kwalitatief hoogwaardig openbaar onderwijs
Het geld dat wordt besteed aan religieuze en privéscholen kan worden geïnvesteerd in het verbeteren van het openbaar onderwijs. Zo groeien we naar een onderwijsstelsel van hoge kwaliteit dat voor iedereen toegankelijk is en waarin gelijkwaardigheid en gelijke kansen centraal staan.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering