Standpunten / Digitale zaken

Publieke AI

Algoritmen en trainingsdatasets die ontwikkeld zijn met overheidsgeld (‘publieke AI’) moeten gratis beschikbaar zijn voor alle mensen en instellingen in Europa.

Publieke AI verwijst naar algoritmen en trainingsdatasets die zijn ontwikkeld met financiële ondersteuning van de overheid. Deze technologieën zijn gefinancierd met belastinggeld. Daarom moeten ze ten goede komen aan de samenleving als geheel. Door publieke AI gratis beschikbaar te stellen, kunnen we innovatie en gelijke kansen bevorderen.

Voordelen van publieke AI

 • Stimuleren van innovatie
  Door toegang te bieden tot hoogwaardige algoritmen en datasets, kunnen meer organisaties en individuen innovatieve oplossingen ontwikkelen en implementeren.

 • Kostenbesparing
  Kleine bedrijven en startups hoeven geen dure AI-technologieën aan te schaffen, waardoor ze hun middelen kunnen investeren in andere groeigebieden.

 • Onderwijs en onderzoek
  Onderwijsinstellingen en onderzoekers kunnen gebruikmaken van geavanceerde AI-technologieën om de kennis en vaardigheden van de volgende generatie te verbeteren en baanbrekend onderzoek te verrichten.

 • Gelijke kansen
  Iedereen krijgt de mogelijkheid om te profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen, ongeacht hun financiële middelen.

Europa veranderen vraagt om lef. Volt maakt zich er sterk voor. Durf jij ook? Sluit je aan en word lid van de enige échte Europese partij. 

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Lees hier onze verkiezingsprogramma’s.
 • 01

  Slimme overheid

  Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

 • 02

  Economische renaissance

  De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

 • 03

  Sociale gelijkheid

  Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

 • 04

  Wereldwijde balans

  Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

 • 05

  Kracht bij de burger

  Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

 • +1

  EU-hervorming

  Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering