Een Europese spreidingswet
In tijden van geopolitieke onrust en groeiende migratiedruk is een sterk en eerlijk Europees asielbeleid van groot belang. Volt wil een Europa dat zowel verstandig als menselijk handelt bij de opvang van mensen die vluchten voor oorlog, vervolging en geweld. Er is een effectieve aanpak nodig die de grote migratiestromen naar en binnen ons continent reguleert en zo crises voorkomt. Samenwerking en solidariteit binnen de Europese Unie zijn hierbij essentieel. Daarom steunt Volt het Europese migratie- en asielpact, dat verplichte solidariteit tussen lidstaten beoogt en de gezamenlijke controle van de Europese buitengrenzen nastreeft.
Hoe ziet Volt een Europese spreidingswet?
Vele handen maken licht werk. Momenteel zijn er EU-landen die weinig tot geen asielzoekers opvangen waardoor er meer druk ligt op andere lidstaten. Een belangrijk onderdeel van ons beleid is de invoering van een Europese spreidingswet, zoals voorgesteld in het Europese migratie- en asielpact. Dit initiatief stelt voor om op Europees niveau duidelijke afspraken te maken over de opvang van asielzoekers. Door het steunen van dit initiatief voor een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheden, voorkomen we dat sommige lidstaten onevenredig zwaar worden belast, terwijl andere weinig of geen inspanningen leveren. Bij deze verdeling wordt rekening gehouden met de capaciteit en omstandigheden van de lidstaten.
Gecontroleerde humane opvang
Het bieden van onderdak en integratie aan asielzoekers brengt aanzienlijke verantwoordelijkheden met zich mee. Een duidelijke verdeling van deze lasten creëert een humaan systeem waarbij vluchtelingen niet langer van het ene naar het andere land worden doorgeschoven.
Daarnaast streeft het Europese migratie- en asielpact naar betere controle van de Europese buitengrenzen. Dat steunen wij omdat het illegale migratie beter tegenhoudt en de veiligheid van de gehele Europese Unie beter waarborgt. Daarnaast willen wij betere en snellere procedures voor het behandelen van asielaanvragen en de terugkeer van mensen die geen recht hebben op bescherming.
Door Europese samenwerking wordt een doeltreffende aanpak mogelijk, waarbij zowel de belangen van asielzoekers als die van de EU-lidstaten worden behartigd. Zo werken we in Europa samen toe naar een sterk en verenigd continent!