Werken over de grens
Volt gelooft dat een sterker en meer samenhangend Europa ontstaat wanneer burgers de vrijheid hebben om over de grens te werken om op andere plekken hun potentieel volledig te benutten. Werknemers moeten hun vaardigheden en expertise kunnen inzetten waar ze het meest nodig zijn, zonder bureaucratische hindernissen of taalbarrières. Door te investeren in wederzijdse erkenning van diploma's, kwalificaties en taalvaardigheid, werken we toe naar een Europese arbeidsmarkt die gebaseerd is op gelijkheid, efficiëntie en respect voor diversiteit.
Universele erkenning van diploma’s op Europese niveau
Veel professionals ervaren belemmeringen bij het werken over de grens vanwege onvoldoende erkenning van hun opleiding en ervaring. Volt wil deze obstakels wegnemen door een systeem op te stellen dat de wederzijdse erkenning van alle diploma's makkelijker maakt, zowel binnen het beroepsonderwijs als binnen het wetenschappelijk onderwijs, waardoor nationale kwalificaties erkend worden op Europees niveau. Dit initiatief is bedoeld om de mobiliteit van werknemers te vergemakkelijken en gelijke kansen te bieden aan professionals uit alle lidstaten van de EU.
Investeringen in taalvaardigheid
Volt pleit ervoor dat Engels de officiële tweede taal wordt in alle lidstaten van de Europese Unie. Het hebben van één gemeenschappelijke taal versimpelt en versnelt de onderlinge communicatie, ook op de arbeidsmarkt. Goede taalvaardigheid is essentieel voor effectieve samenwerking en draagt bij aan een positieve werkomgeving waarin diversiteit wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Daarom investeert Volt naast het bevorderen van wederzijdse erkenning van diploma's en kwalificaties, ook in taalcursussen en faciliteiten die de communicatie tussen professionals uit verschillende landen verbeteren.