Zonnepanelen op land versus op daken

De discussie over het plaatsen van zonnepanelen op land versus op daken is een actueel thema in Nederland.


Volt streeft naar een snelle implementatie van regelgeving die het verplicht stelt om grote daken van distributiecentra, kantoren en overheidsgebouwen te voorzien van zonnepanelen. Dit als alternatief voor het gebruik van groene weilanden voor zonne-energie, wat vaak weerstand oproept bij omwonenden. Het Nederlandse kabinet heeft plannen om vanaf 2025 zonnepanelen te verplichten op nieuwe utiliteitsgebouwen met een dakoppervlak groter dan 250 vierkante meter. Deze maatregel is onderdeel van een bredere strategie om de uitrol van zonne-energie op daken te versnellen en omvat ook Europese regelgeving die vanaf 2027 zonnepanelen verplicht stelt op alle nieuwe gebouwen binnen de Eurozone. Met deze ontwikkelingen loopt Nederland voorop in de transitie naar hernieuwbare energiebronnen en toont het aan dat het mogelijk is om de energie-infrastructuur aan te passen met respect voor het landschap en de lokale gemeenschap.

Actueel:

Volt standpunt:

  • verkiezingsprogramma 2023

    We voeren getrapt een verplichting van zonnepanelen op alle dakoppervlakken in. Zo worden de grote daken van distributiecentra, kantoren en overheidsgebouwen volgelegd met zonnepanelen, in plaats van de groene weilanden.

  • verkiezingsprogramma 2024

    We moderniseren onze energie-infrastructuur door de economie te ondersteunen met een Europees ‘smart’ energienetwerk en snellere vergunningen voor hernieuwbare energie, door energiebesparende initiatieven te ondersteunen en door burgers in staat te stellen energie terug te leveren aan het net.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land en regio, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen en regio's.

Meer weten?
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische bloei en welvaart

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering.