Cultuur en sport

Twee Volt leden die aan het wandelen zijn in een Volt Mars
Volt wil dat cultuur en sport toegankelijk voor iedereen zijn en blijven. Daarbij is een visie op beide sectoren voor de toekomst belangrijk in Gelderland. Duurzaamheid en toegankelijkheid voor iedereen moeten het belangrijkste onderdeel zijn in het ontwikkelen van deze visies. Volt wil dat er in Overijssel meer aandacht is voor breedte sport, en niet alleen topsport. Dit kan door bij de organisatie van topsportevenementen ook naar de maatschappelijke meerwaarde te kijken.

Sport voor iedereen: Volt zet in op blijvende verandering

Sport is belangrijk voor een gezonde, verbonden samenleving. Volt ziet sport niet alleen als iets leuks of gezonds, maar ook als een krachtig middel om mensen samen te brengen. Topsportevenementen kunnen hier een belangrijke rol in spelen, maar hun impact moet verder gaan dan alleen de wedstrijden. Ze moeten mensen inspireren om zelf te gaan bewegen en meer met sport bezig te zijn. Daarom wil Volt dat voor elk groot evenement een maatschappelijke impactanalyse wordt gemaakt. Zo zorgen we dat het evenement een blijvende, positieve verandering achterlaat. 

Op dit moment wordt sport vaak gezien als een klein onderdeel van het sociale domein binnen het gemeentebeleid. Volt ziet dit anders. Wij vinden dat sport een centrale rol moet krijgen in hoe wij onze omgeving inrichten. Denk aan buurten met veilige speelplekken, goede wandel- en fietsroutes, en toegang tot sportfaciliteiten. Sport kan de motor zijn voor een leefomgeving waarin iedereen gezonder en actiever wordt. 

Daarnaast moeten sportverenigingen de steun krijgen die ze verdienen. Vrijwilligers vormen het hart van deze clubs, en zonder hen kunnen verenigingen niet bestaan. Volt wil daarom zorgen dat er voldoende financiële middelen zijn om deze clubs draaiend te houden. Het is makkelijker om een bestaande vereniging te versterken dan een verdwenen club opnieuw op te bouwen. 

Volt gelooft in een toekomst waarin sport niet alleen voor een kleine groep is, maar voor iedereen – van jong tot oud, van amateur tot professional. Sport brengt ons in beweging, letterlijk en figuurlijk. 

Cultuur en Erfgoed: behouden en beleven

Stel je voor: je loopt door een historisch dorp, hoort de klanken van een midwinterhoorn in de verte en ontdekt hoe oude tradities nog steeds leven. Dit is wat erfgoed en cultuur zo waardevol maakt. Ze verbinden ons met het verleden en verrijken ons dagelijks leven. Volt vindt het daarom belangrijk om erfgoed goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat iedereen ervan kan genieten. 

Erfgoed is meer dan oude gebouwen of boerderijen. Het gaat ook om tradities en ambachten die deel uitmaken van onze geschiedenis. In Gelderland zijn prachtige voorbeelden te vinden, zoals het Midwinterhoornblazen in de Achterhoek of het bloemencorso in Lichtenvoorde. Dit immateriële erfgoed verdient net zoveel aandacht als monumenten. 

Volt wil dat cultuur en erfgoed toegankelijk zijn voor iedereen. Dat betekent betaalbare prijzen, openstellingen op vaste tijden en locaties die ook bereikbaar en toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Niemand mag worden buitengesloten. 

Daarnaast geloven wij in ruimte voor nieuwe cultuur. Jonge makers moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en te laten zien. Zij zorgen voor vernieuwing en houden cultuur levend. 

Veel initiatieven draaien op vrijwilligers. Zij zijn de kracht achter clubs, verenigingen en tradities. Volt wil hen beter ondersteunen, zodat deze organisaties blijven bestaan. 

Samen zorgen we dat cultuur en erfgoed in Gelderland niet alleen bewaard blijven, maar ook beleefd kunnen worden – door jong en oud, nu en in de toekomst

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land en regio, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen en regio's.

Meer weten?
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische bloei en welvaart

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering.