Duurzame toekomst
Landbouw in Gelderland
In de Provinciale Staten verwachten we binnenkort de nota Agrifood. Bij de startnotitie voor deze nota is ‘voedselzekerheid’ aan de doelen toegevoegd. Alsof we een voedselzekerheidsprobleem hebben in ons land of in Europa. We hebben eerder zo’n grote overvloed aan voedsel dat we kostbare landbouwgrond gebruiken om veevoer op te verbouwen in plaats van voedsel voor mensen. Niet dat we van alle vee af moeten. Er is ook landbouwgrond die nergens anders voor geschikt is. En voor een circulair landbouwsysteem is ook dierlijke mest nodig. Bovendien hebben we als mensen, afhankelijk van de leeftijd, een zekere hoeveelheid dierlijke eiwitten nodig. De overige dierlijke eiwitten zijn pure luxe.
Als we het tegenwoordig over landbouw hebben dan hebben we het vooral over vee, over koeien, schapen, geiten, varkens en kippen. En om een maximale productie te leveren is eiwitrijk voer nodig. Driekwart van de landbouwgrond in Nederland wordt gebruikt om veevoer te produceren. En dat wordt door vee omgezet in vlees, melk en eieren en heel veel mest. Een ander deel van het veevoer komt voor een belangrijk deel uit Latijns Amerika, de mest blijft hier. En die mest zorgt voor een nog groter milieuproblemen: in de mestopslag komen poep en pies bij elkaar en daardoor worden ammoniak en methaan gevormd. Ammoniak zorgt voor de helft van het stikstofprobleem, want er komt te veel mest in natuurgebieden, die daardoor verslechteren.
Methaan draagt bij aan het klimaatprobleem. Bovendien stoten alle herkauwers (vee met meerdere magen, zoals koeien, schapen en geiten) vanuit die magen ook nog eens methaan uit. En de mest wordt over het land uitgereden en zorgt daar voor vervuiling van het grondwater en het oppervlaktewater. Die vervuiling is één van de redenen waarom Nederland de normen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) niet haalt.
Minder vee is een oplossing voor deze problemen. Daarnaast helpt het om vee minder eiwitrijk voer geven en poep en pies te scheiden vóór de opslag ervan. Daarmee wordt een deel van de vorming van ammoniak en methaan voorkomen.
Wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken!
“Van de Goot naar de Sloot”
Ambitie voor een duurzame energievoorziening
Voor Volt is de energietransitie niet alleen een noodzaak, maar ook een kans. Wat ons betreft speelt de provincie een voortrekkersrol door te investeren in duurzame oplossingen en innovatie. Dat zien we op dit moment te weinig gebeuren. Het beleid kan veel voortvarender. Wij pleiten voor structurele en ambitieuze investeringen, zodat projecten niet stilvallen en we kunnen blijven bouwen aan een duurzame toekomst.
Een slimme energiemix voor iedereen
Volt staat voor een brede en evenwichtige energiemix. Windenergie, zonne-energie, geothermie, kernenergie en waterstof: samen vormen ze de sleutel tot een betrouwbare en duurzame energievoorziening. Omdat kernenergie pas na 2035 een rol kan gaan spelen, vindt Volt dat de kansen op de andere terreinen nu gegrepen moeten worden. De provincie zou juist nu moeten inzetten op diversiteit en balans in de energietransitie. Dit betekent dat we alle mogelijke bronnen benutten en projecten ondersteunen die bijdragen aan een duurzame en stabiele energievoorziening.
Verduurzamen begint thuis
Alle energie die je bespaart hoef je niet op te wekken. Daarom zetten wij in op het verduurzamen van woningen. Goed geïsoleerde huizen verbruiken minder energie. Dat zorgt voor een lagere energierekening, minder druk op het energienet (netcongestie) en minder CO₂-uitstoot. Hetzelfde kan gezegd worden over bedrijven, bedrijvigheid en mobiliteit: Vol inzetten op verduurzaming. Wat Volt betreft speelt de provincie hier een actieve rol in door verduurzaming te stimuleren met subsidies en ondersteuning van gemeentes.
Zonnepanelen op land versus op daken
Scheiding natuur en landbouw bestaat niet!
Meer thema's
De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt
Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.
De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land en regio, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen en regio's.
-
01
Slimme overheid
Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.
-
02
Economische bloei en welvaart
De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.
-
03
Sociale gelijkheid
Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.
-
04
Wereldwijde balans
Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.
-
05
Kracht bij de burger
Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.
-
+1
EU-hervorming
Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering.