Een debat over de inhoud, niet over de vorm

Op zondag 24 april werd Emmy Mol door het bestuur van Volt ingestemd als interim co-voorzitter, na het terugtreden van Peter Paul de Leeuw en Sacha Muller. Zij gaven beiden aan dat de drukte van een eigen bedrijf, een gezin en een intensieve baan als interim co-voorzitter van Volt een onmogelijk en slopende opgave is. Tijd om uitleg te vragen aan onze nieuwe interim co-voorzitter over de vraag wat haar persoonlijke drijfveren zijn en waarom zij deze taak op zich neemt.

27 apr. 2022

We hebben het afgelopen jaar ervaren dat een grote vereniging meer in de spotlight staat. We merken dat de werkdruk hoog is en vooral dat je in altijd iemand standby moet hebben voor onverwachte ontwikkelingen. Daarbij wil je ook genoeg tijd hebben om in direct contact te staan met de leden door met regiobesturen te spreken en langs te gaan op evenementen overal in het land. Met een fulltime baan ‘ernaast’ is snel reageren op belangrijke momenten, in rust vooruitkijken, en tijd maken om leden te spreken eigenlijk gewoon onmogelijk.  We zaten de afgelopen maanden  op sommige momenten twee keer per dag in overleg. Dat kun je niet vragen van iemand die ook nog een fulltime baan heeft. 

Dat kan je op een aantal manieren oplossen: Je kunt meer vrijwillige bestuursleden aannemen, maar dan kan je moeilijker beslissingen nemen en is de onderlinge afstemming nòg ingewikkelder. Bovendien, probeer er maar mensen voor te vinden: tot nu toe waren er elke keer minder aanmeldingen dan open plekken in het bestuur. 

Je kunt er ook voor kiezen om het bestuur te professionaliseren en betaalde bestuursleden in te stellen die daar hun baan van maken. Wij denken dat  de laatste variant voor Volt de beste optie is en willen dat goed uitwerken. Voordat we dat gedaan hebben, de leden ermee ingestemd hebben én de leden na open werving nieuwe co-voorzitters hebben aangesteld, hebben we een goede tijdelijke oplossing nodig. Anders zitten we nog meer dan zes maanden met dezelfde uitdaging.  Ik kan die rol snel tijdelijk invullen. Ik ben al een twee jaar bestuurslid bij Volt, dus ik ken Volt, de cultuur en de uitdagingen van het bestuur door en door. Daardoor kunnen we snel verder.”