Jongeren in de politiek: geven en nemen

Een jong geluid in de politiek

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het was nooit mijn ambitie om de politiek in te gaan. Zoals veel andere jongeren was ik wel geïnteresseerd in de politiek en hield ik me er geregeld mee bezig. Ik las het nieuws, discussieerde met vrienden en familie en vormde zo mijn eigen mening.

9 mrt. 2022

Onderwerpen als de klimaatcrisis, het onderwijs en racisme waren vraagstukken waar ik me veel mee bezig hield. Stuk voor stuk onderwerpen die vaak in het nieuws of op school besproken worden, en die invloed hebben op mij of mijn toekomst.

Ik had er echter nooit serieus over nagedacht om daadwerkelijk actief te worden in de (lokale) politiek. Wanneer ik het woord ‘politiek’ hoor, denk ik aan oudere mensen. En dan vooral aan oudere mannen, het liefst in pak. Toch kreeg ik als negentienjarige studente in oktober een belletje van Volt Den Bosch met de vraag of ik interesse had in het kandidaatschap. Een vriendin die er toen bij was, moedigde me aan om deze kans te pakken.

Voor het eerst werd mij duidelijk hoe belangrijk het is dat jongeren een actievere rol moeten gaan spelen in de politiek. Ik zie mijn relatie tot politiek als een soort geven en nemen. Het kandidaatschap is voor mij erg leerzaam leert mij heel veel, ik leer nieuwe mensen kennen en doe veel ervaring op. Tegelijkertijd kan ik mezelf als jongere laten horen en mijn visie en inzichten delen met mijn omgeving.

Momenteel zitten er te weinig jonge mensen in de gemeenteraden, terwijl hierin wordt besloten hoe onze samenleving wordt vormgegeven, hoe onze toekomst eruit gaat zien. Het belang van diversiteit in de politiek is groot. Groepen die direct betrokken zijn bij een bepaald onderwerp of vraagstuk, moeten ook daadwerkelijk betrokken worden bij de besluitvorming.

Politiek is persoonlijker dan het op het eerste gezicht soms lijkt. Keuzes die gemaakt worden in de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en/of in een gemeenteraad hebben direct of indirect invloed op jou en je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de afschaffing van de basisbeurs. Ook op lokaal niveau gaat de gemeente over onderwerpen die jou dagelijks aangaan, zoals de aanleg van fietspaden, het uitkeren van subsidies voor sportvoorzieningen of het al dan niet behouden/sluiten van bibliotheken. Politiek staat dus dichterbij dan het misschien voelt.

Wij jongeren hebben nog veel te leren, en dat is tegelijkertijd onze sterke kant. Een open houding, een nieuw geluid, dat is wat onze politiek nodig heeft. De jonge generatie van Europa laat zich horen, dus stem op 14, 15 en 16 maart, en overweeg te stemmen op een jongere!