Wist je dat gegevens van TikTok-gebruikers beschikbaar zijn voor de Chinese overheid?
TikTok- en Instagram-reels, kun je nog zonder ze? De korte filmpjes hebben sterren gecreëerd, geven je kooktips, en zorgen voor een goede portie humor in je feed. Ze hebben het gebruik van sociale media veranderd. Maar jij bepaalt niet wat je ziet, dat doet het algoritme. En dat is niet zonder gevaar.
De algoritmes van sociale media zoals Instagram en TikTok, bepalen wat jij te zien krijgt. Ze zijn steeds ingewikkelder geworden. Ook is de hoeveelheid data die deze apps verzamelen flink gegroeid. Maar wetgeving om de gebruiker te beschermen is er nog te weinig.
We weten inmiddels allemaal dat we online voorzichtig moeten zijn met bank- of adresgegevens. TikTok en Instagram verzamelen heel andere data: zij kijken hoelang jij naar een filmpje van een bepaald onderwerp kijkt en weten zo dus heel snel welke content jij graag te zien krijgt. Dit klinkt onschuldig, tenzij deze algoritmes voor andere doeleinden ingezet worden. Wist je dat gegevens van TikTok-gebruikers beschikbaar zijn voor de Chinese overheid? Deze data kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld af te leiden voor welke typen nepnieuws jij gevoelig zou kunnen zijn.
Om onszelf hiertegen te beschermen wil Volt dat apps transparant zijn over welke data ze verzamelen en hoe ze die gebruiken. En omdat Nederland dit niet alleen kan afdwingen, moeten we dit Europees aanpakken.
De Europese Unie werkt al aan wetgeving om dit te verplichten. Met Europese regels kunnen apps worden geweerd als zij zich hier niet aan houden. Wetgeving over hoe jouw data gebruikt mogen worden, bestaat al. Maar die regels worden niet altijd goed gehandhaafd. Zo mist de Autoriteit Persoonsgegevens de middelen om die beschermende taken uit te voeren. En ook passen we de Code voor Kinderrechten momenteel niet toe, terwijl we hiermee de jonge gebruikers van onlineplatforms goed kunnen beschermen.
Bewustzijn van de gevaren van sociale media is cruciaal. Volt wil dat kinderen op school les krijgen in digitale vaardigheid én weerbaarheid. Finland ging ons daarin al voor! Alleen door in te zetten op transparantie én bewustzijn kunnen we zeker zijn van een veilige online-omgeving en onze democratie in stand houden.