Dezelfde koffies zetten, maar veel minder betaald krijgen – hoe oneerlijk is dat?

Voor veel jongeren in Nederland is het minimumjeugdloon een dagelijkse realiteit die hun toekomst beperkt. Stel je voor: je werkt 40 uur per week, ploetert net zo hard, maakt dezelfde ‘latte art’ en zet net zo snel koffie als je collega’s. Maar aan het einde van de maand is jouw salaris honderden euro’s lager. Het verschil? Jouw leeftijd.

12 dec. 2024

Deze ongelijke situatie kost jongeren duizenden euro’s per jaar. Geld dat hard nodig is voor vaste lasten, sparen of simpelweg om van te leven. Moet je nagaan wat dit betekent voor een 19-jarige barista die 40 uur per week werkt ! Na een jaar hard werken loop je € 11.377 mis zonder dat je er erg in hebt. Dat kan eerlijker.   

Dit is niet langer normaal

Jarenlang werd gezegd dat jongeren minder kosten hebben en daarom minder betaald mogen krijgen. Maar dat klopt niet meer. De huren zijn heel hoog en het leven wordt steeds duurder. Jongeren hebben vaak dezelfde kosten en verantwoordelijkheden als oudere collega’s. Het minimumjeugdloon voor jongeren van 18 tot 20 jaar zorgt voor ongelijkheid en beperkt hun kansen.

Het verhogen van het minimumjeugdloon is een belangrijke eerste stap. Dit is voor Volt pas het begin, want we willen het minimumjeugdloon voor 18+ helemaal afschaffen. In 2025 wordt over ons voorstel gestemd in de Tweede Kamer.  We willen naar een samenleving waarin iedereen meetelt.