De Avondklok
Vandaag kondigde premier Rutte aan dat er waarschijnlijk vanaf dit weekend in Nederland een avondklok geldt.
Een ingrijpende maatregel, emotioneel beladen. Volt heeft begrip voor de noodzaak verdergaande maatregelen te nemen om de snel uitbreidende Britse variant van het coronavirus de pas af te snijden. Voordat dit tot situaties leidt als in het Verenigd Koninkrijk.
Natuurlijk balen we hier allemaal van, maar we moeten door die zure appel heen bijten. Voorop staat dat we al het nodige moeten doen om het aantal besmettingsgevallen terug te dringen. Nu in actie komen en pro-actief handelen. Ook als dit een avondklok betekent. We begrijpen dat er beslissingen moeten worden genomen op basis van inschattingen. Die inschattingen zeggen ons dat de huidige licht dalende cijfers geen goede weerspiegeling zijn van wat er nog op ons afkomt.
Tegelijkertijd hebben ook wij vragen 'is het wel daadwerkelijk effectief?' Werkt een avondklok nu beter dan bijvoorbeeld het indammen van internationaal personenverkeer? En gaat het om een maatregel die ook te handhaven is? Want daar schort het misschien nog wel meer aan. Veel maatregelen komen nu onvoldoende uit de verf omdat we ons er maar matig aan houden. Laten we niet steeds de grenzen van elke maatregel opzoeken, maar er samen zoveel mogelijk aan doen om de verspreiding tegen te gaan. Heldere regels, met weinig uitzonderingen en een goede handhaving gaan daarbij hand in hand.
Helderheid
Over de avondklok worden nu al talloze vragen gesteld over mogelijke uitzonderingen, van het bezorgen van eten en het uitlaten van de hond tot en met het verlenen van mantelzorg. Het moet daarom glashelder zijn wat er wel en niet mag, met zo min mogelijk uitzonderingscategorieen. En het moet dus te handhaven zijn door de gemeenten.
Ook willen we helder hebben bij welke ontwikkeling van de cijfers de maatregel weer kan worden beëindigd. Bij welke resultaten kan de avondklok wel of niet als succesvol wordt aangemerkt?
Zachte heelmeesters, stinkende wonden
We zijn als Nederland tot nu al twee keer simpelweg te laat geweest met ingrijpen. Ook met het vaccineren lopen we niet voorop. Tijd om uit een ander vaatje te tappen! Het langdurig nemen van te kleine stappen vermindert de kans op succes en verlengt de ellende voor vele gedupeerden zoals de retail, horeca, sportscholen, scholen en universiteiten, kappers, de culturele sector en de zorg.
Het gezegde ‘zachte heelmeesters, stinkende wonden’ lijkt ook hier van toepassing. Het succesvol bestrijden van de corona pandemie kan helaas niet zonder pijnlijke ingrepen. Veel sectoren lijden daar al te lang onder. Met de avondklok vragen we dit keer geen grote opoffering van een deelgroep in onze maatschappij, maar een feitelijk kleine opoffering van iedereen. Als we dit goed doen dan zullen we er samen doorheen komen!