Volt vraagt kabinet om een noodwet energiebesparing

Het kabinet moet de energietekorten die ontstaan doordat Rusland geen gas meer levert niet opvangen door kolencentrales te openen, maar juist door energie te besparen. Volt vraagt het kabinet met een noodwet energiebesparing te komen en om in te zetten op een Europees besparingsplan.

22 jun. 2022

Klimaatcrisis
In India en Pakistan kampen ze met extreme hitte. In Europa breken we het ene na het andere warmterecord en in de Verenigde Staten is er sprake van ‘heat domes’. Volgens het IPCC stevent de aarde af op 2,7 graden opwarming in het jaar 2100 en lukt het ons niet om binnen de 1,5 graden te blijven. Voor Volt is het geen optie dat we ons hier bij neerleggen. We zullen nog harder moeten werken om de klimaatdoelen te halen.

Energiebesparing
Toch stelt minister Jetten van Klimaat en Energie voor om de kolencentrales harder te laten draaien vanwege de gascrisis. Hij wil fossiel vervangen voor fossiel. Dat is niet van deze tijd en er zijn alternatieven. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie presenteerde in maart dit jaar een plan waarin ze aangeven dat er door besparingsmaatregelen binnen een jaar 5 miljard kuub aardgas kan worden bespaard. Dat is de hoeveelheid aardgas die we uit Rusland krijgen in normale tijden. Als we gaan besparen voorkomen we dat we deze crisis oplossen op een manier die ons straks voor een andere grote crisis plaatst. Volt-Kamerlid Laurens Dassen vroeg het kabinet op 3 juni al om te reageren op dit besparingsplan. 

Noodwet
Woensdag vroeg Laurens minister Jetten daarom ook om met een noodwet energiebesparing te komen. Schaal bijvoorbeeld de productie af van luxe producten, staal en aluminium. Geef cruciale sectoren en huishoudens voorrang en beloon huishoudens die het energieverbruik minimaliseren met een eenmalige bonus in 2023. Wat Volt betreft maken we dit plan Europees, want alleen door dit als Europeanen gezamenlijk aan te pakken en solidair te zijn met elkaar, voorkomen we dat de energietransitie stagneert. 

Europese Unie
Het kabinet kan voor de besparingsplannen aansluiting zoeken bij de Europese Commissie. Commissievoorzitter Von der Leyen gaf deze week al aan dat de Europese Unie noodmaatregelen klaar heeft liggen om de tekorten aan Russisch gas op te vangen, zonder dat kolencentrales weer open moeten. Ook zij waarschuwde voor een terugval in de energietransitie nu landen als Oostenrijk, Duitsland, Nederland en straks ook Italië de kolencentrales weer harder laten draaien. Onder de noodmaatregelen vallen ook plannen voor energiebesparing en het prioriteren van cruciale sectoren. Dan gaat het om sectoren die echt van belang zijn voor bijvoorbeeld onze voedselvoorziening en onze basisbehoeften, en minder over sectoren die luxegoederen produceren.

Klimaatbanen
Deze zomer kunnen we jongeren die op zoek zijn naar een vakantiebaan inzetten voor een nationaal isolatieplan. Veel werk kan namelijk al na een korte cursus worden en door extra mensen op te leiden kunnen we sneller huizen isoleren en nog meer energie besparen. Dit voorstel past bovendien binnen ons plan om in klimaatbanen te investeren. Voor zonnepanelen, windmolens en warmtepompen hebben we tienduizenden extra specialisten nodig. Volt vindt dat de volledige kosten moeten worden vergoed als iemand zich laat omscholen voor een klimaatbaan.