Volt roept het kabinet op nog dit jaar met een meevallersheffing te komen

Steeds meer mensen hebben moeite de energierekening te betalen - terwijl energiebedrijven miljardenwinsten blijven maken. Volt stelt voor om de winst van energiebedrijven en andere bedrijven die door de energiecrisis excessieve winsten hebben gemaakt, eenmalig extra te belasten. De opbrengst kan worden gebruikt om de energiekosten te drukken en de energietransitie te versnellen. Landen als Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk gingen ons al voor.

15 jun. 2022
Volt supporters bij klimaatprotest op de Dam

In het debat over de voorjaarsnota vroeg Laurens samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie om met een wettelijke grondslag te komen waardoor dit soort meevallersheffingen ook in Nederland kunnen worden ingevoerd. 

In de voorjaarsnota staan de belangrijkste financiële plannen voor het komende jaar. Door oplopende energieprijzen en stijgende inflatie zal het kabinet veel plannen die het eerder had gemaakt moeten herzien. Volt vindt dat juist in deze tijd moet worden doorgegaan met de energietransitie en dat deze transitie rechtvaardig moet zijn. Daarom stellen wij een meevallersheffing voor. 

Klimaatbanen
De opbrengst van de meevallersheffing kunnen we gebruiken voor het financieren van omscholing voor klimaatbanen. Dit is hard nodig. Om de energietransitie door te zetten willen we namelijk zonnepanelen, windmolens en warmtepompen, maar hiervoor hebben we tienduizenden extra specialisten nodig. Volt vindt dat de volledige kosten moeten worden vergoed als iemand zich laat omscholen voor een klimaatbaan.

Isoleren en compensatie
Maar de miljarden die een meevallersheffing kan opleveren kunnen we ook gebruiken voor het sneller isoleren van sociale huurwoningen, zodat de energiekosten van mensen met een lager inkomen flink omlaag kunnen en we tegelijkertijd de CO2-uitstoot beperken. Ook kunnen we het geld gebruiken om de energiekosten te compenseren van mensen die dat het hardst nodig hebben of om een inflatietoeslag toe te kennen.

Voorjaarsnota

Nadat we op 5 mei Kamervragen hadden gesteld laat het kabinet weten een meevallersheffing nu ook daadwerkelijk te willen onderzoeken. Dat is goed nieuws! Wat ons betreft volgen we snel het voorbeeld van Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, die al een meevallersheffing hebben opgelegd. Het gaat daar om een eenmalige extra belasting van 25% op de winsten van grote energiebedrijven. In het Verenigd Koninkrijk heeft de conservatieve regering van Boris Johnson deze belasting speciaal gericht op bedrijven die naar olie en gas boren in de Noordzee. In Spanje zijn juist de opbrengsten van windmolenparken uitgezonderd van de heffing. Hierdoor zorgt de heffing niet alleen voor een socialer beleid, maar kan ook de energietransitie een extra boost krijgen. 

ChristenUnie
In Nederland is het alleen nog niet mogelijk om direct een extra belasting te heffen voor een bepaalde bedrijfstak. Hiervoor moet de wet worden aangepast. In het debat over de voorjaarsnota op woensdag 15 juni hebben we het kabinet samen met de ChristenUnie gevraagd om om in het Belastingplan 2023 een grondslag te creëren voor een meevallersheffing, zodat we deze ook in Nederland kunnen gaan opleggen.