Corona en de lockdown

Nederland zit in lockdown. We begrijpen dat dit voor veel mensen grote consequenties heeft; voor ondernemers, ouders, de horeca, jonge mensen, voor iedereen.

23 dec. 2020

De ingreep is fors, maar we zien toch in dat het noodzakelijk is om de coronabesmettingen te doen dalen. Zodat de kwetsbaren in onze samenleving beschermd worden en de zorg niet overbelast raakt. Daarom steunt Volt de richtlijnen van het RIVM en de afgekondigde maatregelen van de regering.

 We willen snel deze pandemie achter ons laten en weer met elkaar genieten van het normale leven. Daarom zijn wij positief over het feit dat er een vaccin is gevonden en raden ieder aan om zich straks te laten vaccineren, voor je eigen veiligheid en die van anderen.

 We zien dat de maatregelen de kwetsbaren in de samenleving extra raken. Daarom doen we een oproep aan ieder van jullie om de komende maanden extra om te kijken naar elkaar. Laten we zorgen dat niemand deze dagen eenzaam hoeft door te komen.

 Leren van de crisis

Om te leren van deze crisis roepen we de regering op om kritisch naar het beleid te kijken.

 Stel toekomstscenario’s op

Toen duidelijk werd dat de besmettingen niet daalden hadden we direct maatregelen moeten nemen. Door het te laat afkondigen zitten we nu in een situatie waarbij de druk op de zorg en de economie extra groot is. Het testbeleid was lang niet op orde en nu blijkt ook dat het enorme vaccinatieprogramma dat eraan komt nog veel gebreken heeft. Volt wil dat er meerdere toekomstscenario's worden opgesteld zodat we plannen klaar hebben liggen voor allerlei mogelijke situaties.

 

De economie en de weg uit corona

We roepen het kabinet op om mensen een perspectief te geven met de toekomstscenario’s. En te kijken naar maatwerk, zodat de niet-risicogroepen de lasten van de risicogroepen dragen.

Daarnaast vindt Volt dat we deze crisis moeten gebruiken om onze samenleving duurzamer, groener en innovatiever te maken. De grote sommen geld die beschikbaar komen moeten deze transitie versnellen.

 

Aandacht voor jonge mensen

Ook vindt Volt dat er extra oog moet zijn voor de gevolgen voor jonge mensen. De schulden die nu aangegaan worden, de verslechterde vooruitzichten op de arbeidsmarkt en de impact op het onderwijs zijn allemaal voor rekening van jongeren. Verder heeft de pandemie laten zien dat vooral bij kinderen uit milieus met een lage sociaal-economische achtergrond de leerachterstanden zijn vergroot. Het kabinet moet actiever met jonge mensen in gesprek en met concrete oplossingen komen om te voorkomen dat zij de lange termijn rekening betalen. 

   Europese samenwerking

Corona en andere pandemieën zijn, net als medische kennis, niet gebonden aan grenzen. Door beter samen te werken in Europa kunnen we toekomstige uitbraken voorkomen / beteugelen. Verder is gebleken dat essentiële medicatie vanuit China en India via lange aanvoerlijnen naar de EU gestuurd werd. Volt wil dat we hiervoor niet afhankelijk zijn van andere grootmachten in de wereld. 

 Zorg in Nederland

Sinds de invoering van marktwerking is het zorgsysteem te veel ingericht op basis van efficiency en decentralisatie. Daardoor is er bij een grote ramp of pandemie onvoldoende capaciteit en coördinatie wat betreft bedden en verpleging / artsen. Dankzij de maximale inzet van de zorgmedewerkers is er net voldoende capaciteit gecreëerd zodat de huidige crisis opgevangen kon worden. Volt wil dat er meer aandacht wordt besteed aan de arbeidsomstandigheden van verpleegkundigen en ander zorgpersoneel. Daarnaast moet het salaris van zorgpersoneel worden verhoogd.

Vaccinatiebewijs

Ieder mens heeft een zorgplicht. Als burger ben je verantwoordelijk om geen schade toe te brengen aan anderen. Dus blijf je nu thuis. Je zou kunnen zeggen dat iemand die zich laat inenten, niet meer besmettelijk is, heeft voldaan aan die zorgplicht en daarom weer buitenshuis dingen kan ondernemen.

Mensen kunnen niet worden verplicht om een vaccinatie te nemen maar ze kunnen wel gestimuleerd worden om dat te doen. Daarbij is het van belang dat evenementenorganisaties op korte termijn weer activiteiten kunnen ondernemen waarbij ze de gezondheid van burgers waarborgen. Er moet onderzocht worden of organisaties mensen die zich niet hebben laten vaccineren kunnen weigeren van hun activiteiten. Indien het antwoord ja is moet er een systeem komen dat waterdicht is, privacy issues uitsluit en waarmee je eenvoudig kan laten zien wie wel en wie niet gevaccineerd is.

Volt is in principe voorstander van een vaccinatiebewijs tonen bij organisaties die dat eisen. Hierbij is het wel van belang dat er eerst een goed waterdicht systeem komt die dat kan faciliteren en dat er onderzocht wordt of het juridisch mogelijk is om te vragen naar vaccinaties.

Niemand kan verplicht worden zich te laten vaccineren. Dit recht op fysieke integriteit is vastgelegd in onze Grondwet.

Daarnaast geldt dat Volt verheugd is over het feit dat vaccinaties beschikbaar zijn gekomen en hoopt dat heel veel mensen gebruik maken van de mogelijkheid tot vaccinatie. Dat is aantoonbaar beter voor de eigen gezondheid en die van medemensen in de directe omgeving.

De vervolgvraag is of organisaties een vaccinatiebewijs kunnen vragen als voorwaarde voor toelating.

Die vraag is onder andere actueel omdat er een initiatiefwet van D66 is die kinderopvangcentra de mogelijkheid biedt om vaccinatie verplicht te stellen. Dit voorstel is in februari goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft die wet nu in behandeling. In een advies van de Raad van State waar het kabinet om gevraagd heeft, staat dat een vaccinatiebewijs als voorwaarde voor ouders om hun kind naar de kinderopvang te kunnen brengen een aanvaardbaar middel kan zijn ter bescherming van andere kinderen.

Eenzelfde vraag kan gesteld worden voor bedrijven die evenementen organiseren. Daarbij gaat het vragen van een vaccinatiebewijs dan om de bescherming van andere bezoekers van die evenementen.

Volt is het eens met het wetsvoorstel en vindt dat die bescherming ook voor bezoekers van evenementen moet kunnen gelden. evenementen zijn eenmalige, kortdurende gebeurtenissen en Volt vindt het niet vreemd dat die afweging dan gemaakt wordt, ook omdat het in het algemeen particuliere bedrijven zijn die evenementen organiseren.

Maar het eisen van een vaccinatiebewijs als 'toegang tot de samenleving', zoals u dat formuleert, is iets van een geheel andere orde.

Als mensen niet verplicht kunnen worden tot vaccinatie, mag je ze uiteraard ook niet onder (grote) druk zetten om dat wel te doen. Wat dit betreft is het standpunt van Volt op onze site ongelukkig verwoord: het wekt de indruk dat we graag zien dat organisatoren van evenementen een vaccinatiebewijs als voorwaarde voor toegang willen omdat mensen dan gestimuleerd worden zich te laten vaccineren. Dat is niet zo. Volt kan zich er goed in vinden dat die organisatoren een vaccinatiebewijs vragen, maar de reden daarvoor is de bescherming van andere bezoekers.

Een vaccinatiebewijs vragen voor bezoek aan een evenement is iets geheel anders dan wanneer een werkgever daarom zou vragen voor toegang tot het werk. Dat zou feitelijk betekenen dat een niet-gevaccineerde de eigen functie niet meer kan uitoefenen en dat ontslag dreigt. Dat kan natuurlijk niet. Werknemer en werkgever zullen dan samen een manier moeten uitwerken waarop de samenwerking op een goede manier voortgezet kan worden.

Eenzelfde uitgangspunt geldt wat Volt betreft voor de overheid. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat aan niet-gevaccineerden de toegang tot de loketten van Burgerzaken wordt ontzegd. Mocht dat vanwege een (nog) onvoldoende vaccinatiegraad nodig zijn, dan kan er - om zoveel mogelijk mensen te beschermen - voor gekozen worden om afzonderlijke spreekuren te houden voor wel en niet-gevaccineerden. Maar de overheid blijft per definitie voor iedereen toegankelijk.

 Kijk om naar elkaar

Wij beseffen dat er veel gevraagd wordt, maar wij zijn het verplicht aan een ieder die door corona geliefden, baan of bedrijf is verloren bij een volgende pandemie of andere crisis weerbaarder te zijn.

 

We wensen jullie allemaal een goede gezondheid toe!

  

In de laatste Voltcast spreekt Volt met internist dr. M. Bauer van het LUMC over de coronacrisis en lockdown. Te bekijken via https://youtu.be/gz_Yjx-bJg0