Terugblik 2022: Wat is er gebeurd binnen de vereniging?

Beste leden,

De beste wensen! We hopen dat jullie hebben genoten van de feestdagen en dat jullie weer uitkijken naar een nieuw en positief Volt-jaar. Wij hebben even een weekje rust genomen en kijken alweer uit naar de landelijke congressen op 18 en 22 januari en de campagne van de Provinciale Statenverkiezingen. 

Voordat we vooruitkijken, blikken we graag ook met jullie terug. Op het congres in mei 2023 geven we een totaaloverzicht middels het jaarverslag. Nu alvast de highlights.

13 jan. 2023

Highlights 

We trapten het jaar af met vier nieuwe bestuursleden op het januari-congres. We hebben een turbulente campagne van de gemeenteraad gezien, waarin we meededen in tien gemeenten. Dit gaf een succesvol resultaat: tien nieuwe fracties vonden hun positie binnen de lokale politiek, met in totaal 20 zetels! En de eerste twee Volt-wethouders in Nederland werden geïnstalleerd. Door heel Nederland werd ontzettend hard gewerkt voor de gemeenteraadsverkiezingen, en alle Volt-leden mogen ontzettend trots zijn op het mooie resultaat. 

We hadden ook een tussenstop op 24 april, een congres in Den Bosch met meer dan 500 Volt-leden. Tijdens het congres gaven we toelichting op de moeilijke gebeurtenissen, en stelden we een evaluatiewerkgroep in werking. De evaluatiewerkgroep is aangesteld door middel van de taskforce (waarin twee bestuursleden van Europa zitten) om onderzoek te doen naar hetgeen we als organisatie kunnen leren. Op dit moment is de werkgroep nog met het onderzoek bezig. 

Het congres toonde dat we door een dal zijn gegaan, en ook weer zijn opgestaan. Ook werd duidelijk dat de waarden en normen van Volt van essentieel belang zijn: voor de omgang met elkaar en in de maatschappij. 

Verder vond in juni een onlinecongres plaats, waar veel voorstellen van leden en het bestuur zijn aangenomen. De take-away van het juni-congres: Volt maakt goede plannen, wat veelal tot tot nieuw en nuttig beleid leidt.

Ontwikkelingen

Als bestuur maakten we ook ontwikkelingen door. We hadden een bestuursdag waar we de rol van het bestuur bespraken, in samenwerking met de fractie en het partijbureau. Hier werd bevestigd dat het bestuur de rol heeft om te besturen, te initiëren, te faciliteren en richting te geven aan de partij vanuit de waarden. Het partijbureau heeft de uitvoerende rol en het bestuur gaat over de waarden en visie maar niet over de directe politieke inhoud. Het bestuursweekend in september gebruikten we om te kijken naar de waarden en om te spreken over de strategie van Volt Nederland. We wilden meer in gesprek met de leden en de regio’s en wilden meer zichtbaar worden. We herintroduceerden maandelijkse sessies ‘in gesprek met het bestuur’ waar leden makkelijk met het bestuur in gesprek kunnen. 

We waren bij in totaal meer dan 50 bijeenkomsten in 24 regio’s, zijn naar de provinciale congressen geweest en organiseerden vijf strategiesessies, genaamd: ‘Future voor Volt-bijeenkomsten’ . Daar spraken we met elkaar over waar wij als Volt naartoe willen om onze Volt-ambities te bereiken: een verenigd Europa om de grote uitdagingen van vandaag aan te gaan. We hebben veel kennis en ambitie verzameld, meer dan honderd Volters deden mee. Bij deze bijeenkomsten merk je hoeveel energie er in onze club zit. Door al deze momenten zagen wij ook dat Volt Nederland een ledenvereniging is. We zien steeds meer vrijwilligers deelnemen op steeds meer plaatsen en we bouwen met elkaar aan nieuwe structuren, wat prachtig is.

Prioriteiten

Verder keken we naar wat echt prioriteit had dit jaar en werkten we aan nieuwe samenwerkingsvormen met de afdelingen: de veelbelovende 12+1-aanpak. Het ontstond tijdens de samenwerking met de provinciale stuurgroepen voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Binnen de 12+1-aanpak werken we samen aan een gemeenschappelijk kader en dagen we elkaar uit in onze doelstellingen en resultaten. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen landelijk en provinciaal. En we voeren niet alleen campagne voor provincies. We verkennen ook een nieuw politiek orgaan: het kiescollege niet-ingezetenen, zodat ook mensen buiten Nederland kunnen stemmen op Volt in de Eerste Kamer.

Met steeds meer grotere afdelingen met eigen besturen, zagen we de noodzaak voor een nieuwe blik op de governance. Daarvoor stelden we afgelopen jaar een werkgroep in met als doel ons te organiseren vanuit de waarden van Volt, hoe we afdelingen in hun kracht zetten en het begrip van subsidiariteit toepassen, en hoe we zorgen dat we als organisatie een toekomstbestendige governance hebben. Ook versterkten  we ons integriteitssysteem: er werden gedragsregels ingestemd, een Integriteitscommissie opgezet, externe én interne vertrouwenspersonen aangesteld en een mediatorpool opgestart. Belangrijke stappen, en nog meer stappen te nemen in 2023. 

Om onze organisatie toekomstbestendig te maken stond ook een herziening van de statuten en het huishoudelijk reglement op de planning.  Deze staan op 18 januari op de congresagenda, waarbij leden in gesprek kunnen gaan over hoe wij onze organisatie willen vormgeven. 

Om de beweging te versterken zijn sociale-innovatietrajecten opgestart, is er een ledenberaad gehouden en hebben we een fantastisch Festivolt georganiseerd: een festival met workshops waar Volters met elkaar spraken over de inhoud, over inclusie en verkiezingen. 

Ten slotte hebben we Europa ondersteund met een nieuw ledensysteem zodat de onboarding verbetert, hebben we geholpen bij de herstructurering van het Europese beleidsteam, zoveel mogelijk best practices gedeeld en zijn we van start gegaan met de voorbereidingen voor de Europese Parlementsverkiezingen in 2024, zodat we na de Provinciale Statenverkiezingen 2023 met elkaar kunnen knallen richting de EP2024!

Dit was ons jaaroverzicht van 2022. Wij kijken uit naar 2023, jullie ook?

En we kijken ernaar uit  jullie te zien op 18 en 22 januari tijdens de eerste landelijke congressen van 2023.

Hartelijke groet,

Volt Nederland bestuur

Emmy, Wesley, Rob, Ilca, Auke en Dieuwke