Over de situatie in Oekraïne

De Russische president Poetin zette vandaag de stap die alle internationale afspraken overschrijdt: oorlog in Oekraïne en daarmee in Europa. Volt betreurt daarbij ten zeerste het geweld dat de inwoners van Oekraïne aangedaan wordt. Een sterke en snelle reactie kan niet uitblijven.

24 feb. 2022

Door solidair en daadkrachtig te reageren op de Russische agressie trekt de EU een duidelijke grens: tot hier en niet verder. Zware sancties kunnen daarom niet uitblijven. Hierbij vindt Volt het belangrijk dat alle opties ingezet worden. 

Volt roept het kabinet op om daadkrachtig en eensgezind met de Europese Unie op te treden en, naast de vandaag aangekondigde economische en persoonlijke sancties, ook in te zetten op: 

  1. Europa moet haar weerbaarheid tegen hybride oorlogvoering versterken, en de verspreiding van desinformatie tegengaan. Ontwikkel het beleid inzake desinformatie op alle juridische beleidsniveaus verder en verbeter de samenwerking tussen de EU, haar lidstaten, media en internetbemiddelaars bij het tegengaan van de verspreiding van desinformatie.

  2. Zet een supranationale EU cyberdivisie op om een snelle cyber defensie te garanderen: het bestaande EU rapid response team is tot op heden niet voldoende in staat om effectief en adequaat op te treden bij directe dreigingen. Volt pleit ervoor dat deze nieuwe supranationale EU cyberdivisie op termijn ook een mandaat krijgt voor offensieve cyberacties. Zo kunnen we de steun van onze bondgenoten vergroten en tegelijkertijd geweld voorkomen. 

  3. Nederland moet zich voegen bij haar Europese bondgenoten en zich solidair opstellen in het opvangen van vluchtelingen, om de EU zo niet uit elkaar te laten spelen door Poetin over de oplopende vluchtelingenstroom. Dit betekent solidariteit met haar Europese buurlanden en het per direct treffen van voorbereidingen om vluchtelingen ruimhartig en humaan op te vangen. Daarbij is ook ondersteuning van Europese lidstaten in grensgebieden voor rechtsbijstand en snelle asielprocedures essentieel. De huidige crisis betreft niet alleen een humanitaire crisis. Nederland en Europa moeten daarom ook per direct noodvisa aanbieden aan Wit-Russische en Russische journalisten en mensenrechtenactivisten.

  4. Daarnaast zal de EU zich dit keer daadwerkelijk in moeten zetten om onafhankelijker van Russisch gas te worden. Er moet op de korte termijn intensief gezocht worden naar alternatieve bronnen van gas, die duurzaam en eerlijk zijn. In de tussentijd moet de EU de landen in Centraal- en Oost-Europa zoveel mogelijk ondersteunen bij de energietransitie. 

  5. Tenslotte moeten we ons dit keer ook bekommeren om onze buitengrenzen. De Baltische staten, Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije worden direct geraakt door deze crisis en verdienen continue steun van de Europese bondgenoten.  

Onze gedachten zijn bij de inwoners van Oekraïne. Bij alle onschuldige slachtoffers die in deze oorlog vallen.

Lees hier het statement van Volt Europa