Op bezoek in de kerncentrale in Flamanville

Kernenergie is noodzakelijk voor de transitie naar een volledig duurzame energiemix, maar een kerncentrale is niet zomaar gerealiseerd. Nu het kabinet twee nieuwe centrales wil openen ging Laurens samen met VVD-Kamerlid Silvio Erkens naar de kerncentrale in aanbouw in het Franse Flamanville. EW Magazine ging mee op reportage.

10 feb. 2022

De kerncentrale in Flamanville is een European Pressurized Reactor. Dat is ook het type reactor dat het Nederlandse kabinet voor ogen heeft en waarvan er door heel Europa nu dertig op de planning staan. Dit type is veiliger en zorgt ook voor minder afval, maar de bouw van de reactor is niet zonder problemen. Zo hebben de Fransen flinke vertraging opgelopen en is de centrale een stuk duurder uitgevallen dan verwacht. 

Laurens wilde leren van deze problemen om te zorgen dat ze bij de bouw van de twee nieuwe centrales in Nederland tegen dezelfde obstakels aanlopen. Hij stelde vragen over de beste manier om om te gaan met het kernafval, de cyberveiligheid en hoe je bij de bouw van een reactor de omgeving zo goed mogelijk kan betrekken.

Lees hier het stuk in EW Magazine.