Ongekend onrecht, naar een samenleving van vertrouwen

Het Kabinet Rutte III volgt vandaag het voorbeeld van PvdA-leider Lodewijk Asscher en stapt op als gevolg van de toeslagenaffaire. Maar waar Asscher zijn positie richting verkiezingen afstaat, zullen we anderen weer gewoon terug zien komen. Échte eindverantwoordelijkheid wordt zo niet erkend. Echt berouw blijft uit. 

15 jan. 2021

Zesentwintigduizend gezinnen zijn opgejaagd en geruïneerd omdat ze zowel door de wetgevende, de controlerende als ook door de uitvoerende macht werden bejegend als fraudeurs en daarna aan hun lot overgelaten. Dat geeft het beeld van een ‘grimmige verzorgingsstaat’ en het bevestigt wat bestuurskundige Paul Frissen zegt: ‘Je kunt in Nederland beter een verdachte dan een burger zijn, want het strafrecht biedt je meer bescherming dan het bestuursrecht.’

Het is een kenmerk van de al langer voortgaande ‘ontmenselijking’ van onze procedures en processen. Ook op andere gebieden zien we dat meer en meer mensen genadeloos door de overheid onrecht wordt aangedaan.

Op een bepaald moment heeft in het hele systeem de opvatting postgevat dat mensen niet te vertrouwen zijn. Dat mensen gecontroleerd moeten worden. Met name als het gaat om de mensen die een beroep doen op de verzorgingsstaat. Deze mensen worden systemisch gewantrouwd. Alsof we niet net uit een bancaire crisis komen, maar uit een bijstandscrisis. 

De Staat meet met twee maten. De ‘haves’ krijgen in ons land een VIP-behandeling. Ze mogen de regering en premier adviseren en als gevolg is het hier heel prettig toeven voor grote bedrijven. Box 2 en 3 kennen genereuze fiscale regelingen. De ‘have-nots’ worden op voorhand als verdachten tegen het licht gehouden.

Volt wil die perverse trend helpen keren. Een sociaal vangnet en een fatsoenlijke samenleving, waarin vertrouwen in elkaar het vertrekpunt is. Daar staat Volt voor. Om te zorgen dat mensen nooit meer in deze situatie terecht komen, willen wij het volgende doen: 

Allereerst zijn wij voorstander van een parlementaire enquête. Er zijn nog heel veel vragen niet beantwoord. Waarom werd er etnisch geprofileerd? Wie heeft daartoe besloten? Heeft de Rutte-doctrine nog meer uit het zicht van onze controleurs gehouden? Het (moedwillig) falen van dragende instituties is in deze affaire zó vernietigend, dat de laatste steen boven moet. 

Meer praktisch wil Volt het systeem van toeslagen versimpelen: we starten met gratis kinderopvang en onderzoeken de mogelijkheden van een basisinkomen. 

Nederland Belastingparadijs gaat op de schop. Volt wil financiële hervormingen om belastingontduiking tegen te gaan. 

Onze instituten moeten met de billen bloot. De bestuurscultuur van ‘zeg maar sorry en weer door’ óf ‘ga maar weg, we regelen iets anders voor je’, moet echt een pagina uit het verleden worden. Volt stelt de regels van behoorlijk bestuur centraal. Elk tijdperk kent haar hoofdrolspelers. Het is tijd voor nieuwe. Tijd voor menselijkheid, eerlijkheid en verbinding.