Omtzigt en Volt presenteren voorstellen voor een nieuwe bestuurscultuur

Sinds we met Volt in de Tweede Kamer zitten gaat het veel over de nieuwe bestuurscultuur en politieke integriteit: van het ‘functie elders-debat’ tot de toeslagenaffaire, en van het onjuist informeren van de Kamer tot bewindslieden die overstappen naar lobbybedrijven. We debatteerden over de financiële belangen van minister Hoekstra en over de betrokkenheid van minister De Jonge bij een mondkapjesdeal.

9 mei 2022

Na een jaar van debatten over incidenten is er concreet nog maar weinig veranderd. Iedere keer springen we weer op een nieuw incident en dat is funest voor het vertrouwen in de politiek. Inmiddels heeft nog maar 23 procent van de Nederlanders vertrouwen in het kabinet, blijkt uit een recente peiling van EenVandaag.

Als dit zo blijft, dan zal het de politiek ook niet lukken om de grote uitdagingen aan te pakken. Het herstellen van de politieke integriteit is cruciaal. Daarin vonden we aansluiting bij onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. We vinden allebei dat het niet alleen tijd is voor een andere politieke cultuur, maar ook voor structurele en bindende maatregelen.

Hiervoor gingen we te rade bij de Europese anti-corruptiewaakhond GRECO, die al in 2019 stelde dat Nederland een serieus probleem heeft met de politieke integriteit en maar liefst zestien aanbevelingen deed — waarvan Nederland er tot nu toe nog geen enkele heeft overgenomen.

Vandaag presenteren we het resultaat: een uitgebreide initiatiefnota met concrete voorstellen om belangenverstrengeling, corruptie en oneigenlijke lobby tegen te gaan. We delen best practices uit verschillende Europese landen, waarmee het kabinet meteen aan de slag kan.

In het Algemeen Dagblad en in verschillende regionale kranten kan je er vandaag meer over lezen. Lees hier het interview met Pieter en mij.
Ook de Volkskrant schreef erover.
Vanochtend sprak ik erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Binnenkort volgt een een overleg in de Kamer waarin de andere partijen en het kabinet kunnen laten weten wat ze van de nota vinden. Pieter en ik gaan er alles aan doen om te zorgen dat de nota in wetgeving wordt omgezet. We houden je hier graag van op de hoogte.

—Laurens Dassen
Fractievoorzitter Volt Tweede Kamer