Marieke in het FD en Brusselse Nieuwe: “informeer de Kamer over Europese besluitvorming”

Belangrijke besluiten over migratie en klimaat worden in Brussel genomen, maar het kabinet informeert de Tweede Kamer er nauwelijks over. Dat belemmert de democratische controle. Marieke doet vandaag in het commissiedebat over de EU-informatievoorziening diverse voorstellen om de democratische controle op het EU-beleid te versterken. Ze licht haar plannen toe in artikelen voor het Financieele Dagblad en Brusselse Nieuwe.

10 feb. 2022

EU-monitor

Volt vraagt het kabinet onder meer om een EU-monitor in te stellen: een dashboard dat inzicht geeft in de Nederlandse inzet, het proces en de onderhandelingen rond actuele dossiers in Brussel. Duitsland werkt al met een dergelijke monitor, dus het kabinet hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er ligt al een ontwerp klaar voor een Nederlandse EU-monitor die minder arbeidsintensief is dan de Duitse monitor. Deze kan met een druk op de knop worden geactiveerd zodra de Kamer daartoe besluit.

EU-experts

Ook willen we dat het kabinet meer investeert in parlementaire EU-experts die de Tweede Kamer ondersteunen. Met hun hulp kunnen Kamerleden de Europese besluiten beter controleren.

Hoorzittingen

Als derde voorstel willen we dat de Tweede Kamer de mogelijkheid krijgt om EU-hoorzittingen te houden met de betrokken ambtenaren of hun leidinggevenden. Hiervoor kan het kabinet naar Spanje kijken, waar dit al praktijk is. Dit is voor het inzicht van de Kamer belangrijk, omdat veel van de onderhandelingen in Brussel op ambtelijk niveau worden gevoerd.

Lees meer in Brusselse Nieuwe en het Financieele Dagblad. En lees hier het blog dat Marieke er eerder over schreef.